A kormány válasza a mindkét oldalon kinyíló metróajtók problémájára: „a felújított szerelvények megfelelnek a vasúti közlekedésbiztonság követelményeinek”

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A DK-s Oláh Lajos képviselő kérdezte írásban Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert arról, hogy biztonságosnak tartja-e a 3-as metrón közlekedő orosz szerelvényeket. 

Oláh a kérdését még napokkal ezelőtt nyújtotta be, akkor még nem történt meg se a pénteki ajtófeszegetős leállás, és akkor még azt sem lehetett tudni, hogy a BKV 800 millió forintos kötbért fog követelni az orosz gyártótól

A válasz viszont ma került ki, Seszták helyett Fónagy János államtitkár válaszolt, aki elmondta, 

az eddig közel 80 ezer kilométeres próbaüzem és az utasforgalomban elért futásteljesítmény alapján megállapítható, hogy a felújított szerelvények megfelelnek a vasúti közlekedésbiztonság követelményeinek . 

És mint írja, a BKV Zrt. tevékenységét, így a felújított járművek üzemeltetését is a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Vasúti Hatósági Főosztálya (NFM-VHF) folyamatosan figyelemmel kíséri és ellenőrzi. 

Fónagy kitér arra is, hogy a 

június 5-én történt kétoldali ajtónyitás egyedi esemény volt, ugyanakkor rávilágított egy konstrukciós hibára. 

Mint írja, „az M3-as metróvonalon kiépített, a metrószerelvények közlekedtetését automatikusan végz ő biztonsági berendezés nem teszi lehetővé a kétoldali ajtónyitást. Megállapítást nyert azonban, hogy a rendszerben csekély ideig fellépő zavarjeleket nem szűrték ki a kellő mértékben, így azok téves parancsot generálhattak . A javítási munka e zavarjelek jövőbeni észlelésére, a hiba újbóli előfordulásának megakadályozására irányul . Mindehhez egy, a járműveken kialakított hardveres megoldásra, és a már telepített szoftvere k módosítására van szükség . A szükséges javításokat a Metrowagonmash Nyrt . a BKV Zrt.-vel kötött szerz ődésnek megfelelően garanciálisan végzi el”. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.