Megtartották a szokásos Izrael-ellenes tüntetést Iránban

külföld
2017 június 23., 09:16
comments 36

Akárcsak a korábbi években, az idén is megtartották szerte Iránban az Izrael-ellenes tüntetéseket, amelyeken a tiltakozók halált kiáltottak a zsidó államra, átkozták, amiért megszállva tart palesztin területeket. Eközben a Forradalmi Gárda közszemlére tette ballisztikus rakétáit, köztük olyanokat is, amilyeneket a minap vetett be Szíriában.

photo_camera Fotó: HAIDAR MOHAMMED ALI/AFP

A Teheráni Egyetem kampuszán megtartott imán és tüntetésen a tiltakozók izraeli zászlókat égettek, és izraeli vezetőkről készült gúnyrajzokat tartottak a magasba. A teheráni tüntetésen részt vett Haszan Róháni államfő is, más iráni vezetők társaságában.

A média híradásai szerint hasonló Izrael-ellenes tüntetések voltak az ország más városaiban is.

Iránban már hagyomány, hogy évente, az iszlám böjti hónap utolsó péntekén, al-Kudsz (Jeruzsálem történelmi neve arabul) napján tartanak Izrael-ellenes tüntetéseket. Teherán ezt az alkalmat használja ki arra, hogy kifejezze támogatását a palesztinoknak, és nyomatékosítsa, hogy mennyire fontos város Jeruzsálem a muzulmánoknak.

photo_camera Fotó: Fatemeh Bahrami/Anadolu Agency

Iránban az 1979-es forradalom óta ünneplik al-Kudsz napját, azóta, hogy az ország megszakította diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Irán nem ismeri el Izrael létét, és rendszeresen támogat olyan csoportokat, mint a palesztin szunnita Hamászt és a libanoni síita Hezbollahot.

Az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz napján három föld-föld rakétát tett közszemlére, köztük egy Zolfagar típusút is, amilyennel a minap mért csapásokat Szíriában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet állásaira, válaszul a teheráni parlament és a Khomeini-szentély ellen elkövetett, 17 ember halálát okozó terrortámadásokra. 

A kiállított arzenál egyik darabja egy kétezer kilométer hatótávolságú Gadr típusú rakéta volt, amellyel a perzsa állam elérheti Izraelt és a térségbeli amerikai támaszpontokat is. (MTI, AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.