Ha valaki igazán megérdemelte a kitüntetést a vizes vb-ért, hát az tényleg Kövér László volt

Miután Orbán Viktor miniszterelnök kapott egy hatalmas fukszot a FINA elnökétől, aki Seszták Miklós fejlesztési minisztert is kitüntette, még szükség volt egy névtelen hős, a vizes vb-ért tűzzel-vassal harcoló, az óriási ugrótornyot bajuszszakadtáig két kezével építő Kövér László házelnök kitüntetésére.

Julio Cesar Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elnöke (jobbra) átadja a szövetség díját Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a Parlament VadásztermébenFotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Kövér László az alkalomból azt mondta: a vasárnap záruló vb vége előtt kijelenthető, hogy Magyarország sikeresen rendezte meg a 17. vizes világbajnokságot, ehhez a vizes sportágak nemzetközi szövetségének (FINA) a támogatása és a magyar emberek összefogása is kellett.

A FINA elnökségének fogadásán az Országgyűlésben Kövér László elmondta, kívülállók számára akkora őrültségnek tűnhetett, hogy Magyarország beugróként megrendezi a 2017-es világbajnokságot, mint 27 méter magasból leugrani. (Ezzel utalt a Batthyány téren felállított toronyra, amiről a versenyzők ugranak.) „Többen gondolták, hogy nem fogjuk túlélni” – mondta.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j2), Julio Cesar Maglione, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) elnöke (b2), Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a budapesti, 17. vizes világbajnokság szervezőbizottsága elnöke (j2) és Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos a Parlament egyik erkélyén. A távcsővel a 17. vizes világbajnokság női óriás-toronyugrás döntőjét nézik az erkélyről.Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Szerinte most már „megkockáztatható”, hogy Magyarország sikeres volt, amihez a magyar emberek összefogása meg a FINA bizalma és támogatása is kellett. Úgy vélte, összefogott a politika, a kormány, ami stratégiai ágazatnak tekinti a sportot, az Országgyűlés, az önkormányzatok, a gazdasági ágazat szereplői, a beruházások kivitelezői is. Kövér László reméli, ez az összefogás beépül a közgondolkodásba és az örökségünk részévé válik.

Kövér László és Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos a 17. vizes világbajnokság női óriás-toronyugrás döntőjét nézik a Parlament egyik erkélyéről.Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A magyar versenyzők által megszerzett érmekkel példaképet állítottak a fiatalok elé, a létesítmények pedig nem csak Magyarország, hanem a világ vizes közösségének a kincsét is gazdagítják. (via MTI)