Az ellenőr nyitogatja majd a metró beléptetőkapuit Budapesten (FRISSÍTVE a BKK reakciójával)

Az utóbbi időben a híreket olvasva egy kicsit minden budapesti úgy érezhette, hogy egy lépéssel hamarosan közelebb kerülünk a Kánaánhoz: végre beléptetőkapukat szerelnek majd fel a metrólejárókban. A hvg.hu szerint azonban Budapestnek ezen, a világ más részein egészen jól működő szokáson is sikerült csavarni egyet:

a kapuk üzembeállítása után első körben az ellenőrök olvassák majd le az utasok jegyét vagy bérletét, és ők nyitják majd ki a kapukat is.

Jövő nyárig 810 kaput szerel fel a BKK, és csak akkor kezdődik csak el a kapuk rendeltetésszerű használata is, ráadásul akkor is csak a BKK és BKV dolgozók és hozzátartozóik használhatják elektronikus bérletüket. Már ha megkapják őket addigra, ami egyáltalán nem biztos, hiszen a belső használatú kártyák kiadása és előzetes tesztje eredetileg 2015-ben zajlott volna, de azóta is csak húzódik.

Jövő nyárig azonban maradnak az ellenőrök kapunyitogatónak, tehát az utasok még csak a berendezések használatát sem gyakorolhatják, maximum csak annyit, hogyan kell átmenni a kapun. (Rajongók egyébként ezt már a Deák téren gyakorolhatják is, ott már vannak kapuk, igaz, egyelőre nem ellenőr nyitogatja őket, hanem alapból nyitva vannak.)

A projekt eleve nagyon döcögősen halad, először a Népszabadság írta meg tavaly tavasszal, hogy a milliárdokból kiépülő rendszer az eredeti tervek szerint működésképtelen lett volna, hiszen a beszerzett rendszerek egyenként ugyan már bizonyítottak külföldön, együtt azonban sehol nem működtek még. Az integrációt és a saját rendszerbe kapcsolást a BKK maga remélte elvégezni, később azonban rájöttek, hogy ez nem fog menni, ezért módosítani kellett a már megkötött szerződéseket, így pedig milliárdokkal drágul a beruházás.

UPDATE 2017.08.29.

Cikkünk megjelenése után reagált a hvg.hu állításaira a BKK, azt írták:

„Helytelenül állítja a cikk, hogy az ellenőrök nyitják majd a kapukat és analóg üzemben fognak működni, hiszen azokon nincs gomb, ami nyitná őket.

Továbbá a papír alapú termékek teljes kivezetéséig szükséges a jelenlegi ellenőrzési mód megtartása,

tehát a Sütő utcai kijárathoz telepített kapusor átadását követően itt továbbra is szükség lesz arra, hogy az utasok érvényes jeggyel/bérlettel igazolják utazási jogosultságukat a beléptető személyzetnek.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.