A Reuters megszámolta, hogy 256-an szavaztak egy orosz szavazóhelyiségben. A hivatalos eredményben ehhez képest 1867 szavazó szerepelt

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A Reuters tudósítói vasárnap egész nap figyelték az orosz helyhatósági választás 6 szavazóhelyiségét 3 különböző régióban, és megszámolták, hány választó járul az urnákhoz. Az észak-oszétiai Vlagyikavkaz 333. számú szavazóhelyiségében például 256 szavazót látott a riporter.

Ehhez képest a hivatalos eredmények kihirdetésekor már azt írták, hogy abban a szavazóhelyiségben 1331 ember szavazott. Keddre ezt a számot 1867 főre módosították.

A Reuters másik 5 tudósítója is hasonlókról számolt be, igaz, minden szavazóhelyiségben eltérő volt a hozzáadott szavazatok száma. (A hatból az egyik szavazóhelyiségben nem tudott nyitástól zárásig benn lenni a Reuters munkatársa, mert reggel nem akarták beengedni. Később azonban bejutott.)

A 333. számú szavazóhelyiségben, ahol a hivatalos eredményekben a Reuters által számolt szavazószám hétszerese szerepelt, a szavazatok 73 százalékát Vlagyimir Putyin elnök pártja, az Egyesült Oroszország kapta.

A Reuters tudósítója lefotózott egy embert, aki a 333. szavazóhelyiségben az Egyesült Oroszország párt által delegált választási megfigyelőként mutatkozott be, és

a képeken látszik, ahogyan a férfi a nap folyamán többször az urnához lépett, és szavazócéduláknak látszó papírokat tett a dobozokba.

„85 százalékot kellene szereznünk az Egyesült Oroszországnak, különben a cár nem ad több pénzt” - mondta a férfi a Reuters tudósítójának.

A Kremlből nem válaszoltak a Reuters ezzel kapcsolatos kérdéseire, az Egyesült Oroszország párt központjában pedig azt mondták, ők egészen biztosan nem utasítottak senkit választási csalásra.

A választások tisztaságát figyelő orosz civilszervezet szerint ők 825 bejelentést kaptak a választási szabályok megsértéséről, ezek között több olyat, amikben a Reuters által is bemutatottakhoz hasonló csalás szerepel. A szervezet szerint azonban még így is kevesebb csalással kapcsolatos bejelentés érkezett hozzájuk, mint az előző választáson.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.