Lepörgött a masztiffdivat, Tibet szenved a kóbor ebektől

ÁLLAT
2017 szeptember 22., 09:42
comments 53

Néhány éve elképesztő divat lett tibeti masztiffot tartani Kínában. A bőség szimbólumává vált a nagytestű állat, és voltak dúsgazdag emberek, akik több millió jüant sem sajnáltak ezekért az ebekért.

Tibeti masztiffok egy 2011-es kiállításon Észak-Kínában.
photo_camera Tibeti masztiffok egy 2011-es kiállításon Észak-Kínában. Fotó: VCG/VCG via Getty Images

Tibetben nagyon sokan elkezdtek ezért masztiffokat tenyészteni, azt remélve, hogy nagyon gazdagok lesznek nagyon hamar.

Csakhogy a masztiff-őrület hamar alábbhagyott, a túlkínálat pedig amúgy is lenyomta az árakat, és pár év alatt már csak 10 ezer jüanba került egy ilyen kutya, nem pedig 2 millióba.

Tízezerszám vannak ezért most gazdátlan tibeti masztiffok Tibetben. Nagyon sokat buddhista kolostorok fogadtak be, de rengeteg az elvadult kóbor állat is köztük, és vannak példányok, amiket hentesek dolgoznak fel konyhakészre. 

A tibeti masztiffok sanyarú sorsáról készült kínai dokumentumfilmet a Quartz ismertette. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.