Financial Times: Ideje, hogy az unió megbüntesse az Európa ellen politizáló Orbán-kormányt

politika
2017 szeptember 24., 17:10
comments 782
Orbán Viktor aláírja a római nyilatkozatot
photo_camera Orbán Viktor aláírja a római nyilatkozatot  Fotó: Tiziana Fabi/AFP

Szerkesztőségi cikkben kritizálja a magyar kormányt az egyik legnagyobb presztízsű pénzügyi lap, a brit Financial Times. A lap szerint eljött az ideje annak, hogy az Európai Unió végre valódi szankciókat is fontolóra vegyen az Orbán-adminisztrációval szemben. 

A cikk arról ír, hogy a populista-nacionalista magyar kormány kitapétázta az országot Soros György képével, akit a liberalizmus és a bevándorás szinonímájaként használnak, és akit tudatos álhírekre építő kampánnyal közellenségnek tettek meg Magyarországon. Célkeresztbe került a CEU, szisztematikusan támadja a kabinet a civil szervezeteket, most pedig Orbán Viktor nemzeti konzultációt indít Soros állítólagos tervéről, miszerint migránsok millióinak Európába telepítésén ügyködik. Az írás részletesen taglalja az illiberális kormány Soros ellen zajló bűnbakképző folyamatát.

"Soros valóban írt arról, hogy az uniónak több menekültet kell befogadnia, és tett is javaslatokat intézkedésekre. De azt állítani, mint a Fidesz, hogy megmágiázta az EU-t, hogy telepítsen be minden évben 1 millió migránst és kötelezze a vonakodó országokat ezeknek az embereknek a befogadására, az egy kitalált történet." 

Az FT szerint a holokauszttúlélő Soros elleni kampány antiszemita húrokat penget, és az unió migrációs politikájával és a civilekkel folytatott harca így együtt támadást jelent az európai értékek, a nyitottság, a tolerancia és az emberi jogok ellen. A cikk felidézi, hogy áprilisban Orbán megígérte az Európai Néppártot vezető Joseph Daulnak, hogy befejezi "Brüsszel" gáncsolását, de ennek ellenére folytatta, amit elkezdett, ezért ideje lenne, hogy az EPP végre kizárja soraiból a Fideszt. 

A lap szerint ideje, hogy az EU valódi szankciókkal reagáljon. Tekintettel arra, hogy az elmúlt évek magyar növekedése jórészt az uniós támogatásnak köszönhet, miközben a források egy másik jelentős része kormányközeli oligarcháknál és üzletembereknél landol. 

Az FT szerint nem volna helyes Magyarországot büntetni a magyar kormány miatt, 

és ugyan a Fidesz által felügyelt igazságszolgáltatástól nem várható, hogy fellép a kormánnyal szemben, így is van eszköz a kormány sarokba szorítására. A lap azt írja, a magyar kormány megfenyegethető lenne azzal, hogy csak akkor jut hozzá a további forrásokhoz, ha az unió garanciákat kap arra, hogy az általa kiutalt forrásokat szigorúbb szabályok szerint osztják szét, és ha létrejön a tervezett Európai Ügyészség (European Public Prosecutor), a magyar kormány hozzájárul, hogy az intézmény - együtt az OLAF-al, az unió csalás elleni hivatalával - széles jogosítványokat kapjon. 

Ott van továbbá az unió 2021-es költségvetési vitája, ami szintén ad mozgásteret a brüsszeli döntéshozóknak Budapesttel szemben. Valamilyen lépést mindenképp elvárható az FT szerint, elvi alapon, egyszerűen 

uniós tagállamoknak nem szabad hagyni, hogy élvezzék a tagság előnyeit, miközben nyilvánvalóan elutasítják annak szabályait, mint teszi azt ma a magyar kormány. 

(Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.