A Közbeszerzési Döntőbizottság újabb egészségügyi közbeszerzést függesztett fel

POLITIKA
2017 október 12., 14:55
comments 55

Hadházy Ákos LMP-társelnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság a múlt héten újabb, EU-s forrásból finanszírozott egészségügyi közbeszerzést függesztett fel, miután fura indokokkal próbálták korlátozni a versenyt az ajánlattevők között – írja az Index.

Hadházy azt mondta, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) pályázatán a résztvevőknek 16 kórházba kellett volna 6 féle laborgépet vinniük, de nincs is olyan gyártó, amelyik egyszerre gyártaná az összeset. (Hadházy szerint olyan ez, mintha egy közbeszerzést „közlekedési eszközökre” írna ki a kormány, és egyszerre kérne ajánlatot autókra, teherautókra, repülőkre, kishajókra és villanymozdonyokra.) Az állam így azt kényszeríti ki, hogy az értékesítési láncba kapcsolódjon be egy ún. „csomagolócég”, aminek csak az a feladata, hogy összevásárolja a gépeket, majd azokat a saját haszonkulcsával továbbadja.

Hadházy szerint logikus lett volna megengedni úgy a részajánlatokat, vagyis hogy egy cég adhasson külön ajánlatot mondjuk csak a vizeletanalizáló gépekre. Ehelyett szerinte az ÁEEK nem funkció, hanem földrajzi helyzet szerint bontotta részekre a kiírást, így a nyertes cégek egy-egy régióra pályázhatnak, oda viszont minden gépet le kell szállítaniuk.

A tendert több pályázó is megtámadta, a Közbeszerzési Döntőbizottság pedig helyt adott a versenykorlátozásról szóló aggályoknak, és felfüggesztette a kiírást.

Az ÁEEK az utóbbi időben egy másik, lélegeztetőgépeket érintő, gyanús ügyben is hasonlóan döntött. A parlament hétfői ülésén az LMP-s Hadházy Ákos kérdezte Orbán Viktort egy egészségügyi közbeszerzés túlárazás-gyanús körülményeiről, mire a miniszterelnök azzal vágott vissza, hogy Hadházy nyilván a külföldi cégnek lobbizik, és ő ennél korruptabb dolgot még nem látott a parlamentben, ezért vizsgálatot követel. Hadházy erre közölte: „Nem tehetek egyebet, kénytelen vagyok feljelenteni a miniszterelnököt, ő sem vádolhat senkit alaptalanul, márpedig engem korrupcióval vádolt.” (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.