Putyin szerint az EU kettős mércét alkalmaz, amikor nem ismeri el a független Katalóniát, de Koszovót igen

Több 444 videó?
Szeretném

Vlagyimir Putyin orosz elnök Szocsiban, a Valdaj vitaklub tanácskozásán beszélt többek között arról, hogy Moszkva azonnal reagál, ha Washington felmondja a közepes hatótávolságú rakétákról szóló szerződést, illetve arról, hogy amerikai nyomás alatt áll a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, de felszólalt a katalán függetlenség ügyében is.

Putyin az EU-nak címezve a szavait azt mondta, a katalóniai és a kurdisztáni függetlenségi népszavazás nyomán kialakult válság a Nyugat által alkalmazott kettős mérce eredménye, ami egyesekben függetlenség- és szabadságharcosokat, másokban pedig szakadárokat lát. Emlékeztetett arra, hogy Európában korábban sokan nem titkolták örömüket más országok szétesése láttán. Azt kérdezte:

„Miért kellett annyira meggondolatlanul, az aktuális politikai konjunktúrából és – nyíltan kimondom – a washingtoni nagy testvérnek való kedvezésből kiindulva, feltétel nélkül támogatni Koszovó elszakadását, hasonló folyamatokat provokálva Európa más régióiban és a világban?”

Fotó: Szergej Gunejev / Szputnyik

Mint mondta, az EU 28 tagállamából öt nem ismeri el a független Koszovót: Spanyolország, Görögország, Ciprus, Szlovákia és Románia – ahogy Oroszország sem.

Putyin kifogásolta, hogy a Nyugatnak ugyanakkor nem tetszett, hogy a Krím kikiáltotta függetlenségét és népszavazáson döntött az Oroszországhoz való csatlakozáshoz. (Politico, MTI)