Úgy öntik az állami tanuszodákba a pénzt, mintha azzal akarnák feltölteni a medencéket

2017 október 19., csütörtök 8:37
203

Egy tanuszoda építéséhez Magyarországon két dolog kell: sokkal több pénz és sokkal több idő annál, mint amennyiért eredetileg szerződtek a munkára. És kell hozzá a bőkezű és türelmes állam, amelyik nem törődik a határátidőkkel és bátran emeli a vállalkozó díját az el nem készült munkák ellenére. 

Szeptemberen írtunk az állami tanuszoda és tornacsarnoképítés programról, ami több éves késésben van a magabiztos kormányzati bejelentéshez képest, miszerint 2015-ben átadják a 24 tanuszodát. Eleve óriási csúszással írták ki a közbeszerzéseket, hogy aztán a győztesek közül senki ne tartsa be a határidőket. Megtehetik, kötbér helyett a Nemzeti Sportközpontok a pályázatokban vállalt összeget emeli meg, így aztán lassabban, de drágábban készülnek a gyerekek úszástanítására felhúzott épületek. A győztesek között pedig olyan, a közbeszerzések dús legelőin a semmiből felbukkant cégek vannak, mint a Hanley Service, amelyik tíz épületre szerződött, de egyiket sem adta át az eredeti határidőre és az eredeti áron. 

Ha minden úgy alakult volna, ahogy legalább a közbeszerzések után megkötött szerződésekben van, akkor már 22 tanuszodában oktatnák a gyerekeket, az elsőt január 6-án adták volna át Füzesgyarmaton, az utolsót szeptember 12-én, vagyis egy hónapja Sásdon. Ehhez képest október elején csak minden tizedik volt kész, az is késve és drágábban. A helyzet most csak egy picit jobb, hogy harmadikként a tolnai műszaki átadás-átvétele is megvolt, az ünnepélyes még nem.