Caporetto100 – egy legenda és az ára

előadás
2017 október 24., 04:40
comments 8

Ez év október 24-én lett száz éve annak, hogy az I. világháborúban a Osztrák–Magyar Monarchia csapatai, köztük a magyar egységek, jelentős német segítséggel nagy katonai sikert értek el Caporettónál (mai nevén Kobarid). A látványos győzelemnek, amely demoralizálta az olasz hadsereget, és amely jelentős mértékben tolta előre az itáliai frontot, lélektani szempontból nagy jelentősége volt. Ugyanakkor döntően mégsem változtatta meg a kialakult helyzetet, szinte napra pontosan egy évvel később, a Piave menti frontvonal áttörését követően omlott össze a Monarchia hadereje. Caporettót mégis legendák övezik. Az áttörésről és annak áráról hallhatunk Katona Csaba (MTA BTK Történettudományi Intézet) előadásában az októberi Science Meetupon.

link Forrás

A mai Szlovéniában található (helyi nevén Soča folyó medrében húzódó) egykori isonzói hadszíntérről készült 1982 és 1986 között Gulyás Gyula és Gulyás János „Én is jártam Isonzónál” című dokumentumfilmje, amiben a harctéren egykor harcoló magyar katonák idézik fel milyen is volt a háború. (A készítőkkel a Filmvilág 2014. augusztusi száma közölt egy hosszabb interjút.)

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.