Kevin Spacey a House of Cards stábját is zaklatta

külföld
2017 november 03., 06:49
comments 306

Szexuális támadással vádolja Kevin Spacey-t a House of Cards egyik produkciós asszisztense. Az áldozat a CNN-nek mesélt a sorozat korai évadainak forgatásán történtekről. A hírtelevíziónak rajta kívül még a stáb hét másik tagja is "szexuális ragadozóként" jellemezte viselkedése alapján a színészt. Állításuk szerint Spacey a beleegyezésük nélkül fogdosta áldozatait, és durva beszólásokkal is zaklatta jellemzően fiatal, férfi áldozatait.

A sorozat stábjának tagjai azután álltak elő történeteikkel, hogy Anthony Rapp színművész a Buzzfeednek adott exkluzív interjújában hétfőn azzal vádolta meg Spacey-t, hogy 1985-ben, amikor Rapp még csak 14 éves volt, Spacey egy házibuliban szexuálisan zaklatta. Spacey még aznap a Facebookon közzétett közleményben kért bocsánatot azzal védekezve, hogy részeg volt és nem emlékszik, majd ennek apropóján bejelentette, hogy melegként határozza meg magát.

Ebből, ha lehetséges, még nagyobb botrány lett. Spacey sajtósa, Staci Wolf szerdán bejelentette, hogy a színész közelebbről meg nem határozott kezelésre vonul, majd másnap bejelentette, hogy ő maga és a Spacey-t képviselő ügynökség, a Creativ Artists Agency is megszakítja kapcsolatát a színésszel.

A CNN-nek nyilatkozó produkciós asszisztens állítása szerint egy forgatási napon, amikor az volt a feladata, hogy Spacey-t egy külső forgatási helyszínre fuvarozza, a színész a stúdiótól pár percnyire a kocsiban belenyúlt a nadrágjába. Mint mondta, ő nem járult ehhez hozzá. "Teljesen lesokkolt" - mondta, de lebénította, hogy míg ő csak egy sokadik lótifuti volt a stábban, Spacey a sorozat sztárjaként hatalmi helyzetben volt. Még mindig annyira retteg, hogy kérte, a CNN ne is írja le részletesen, hogy mi történt a kocsiban, mert nem szeretné, ha kiderülne a személyazonossága.

Ebből talán már sejthető, amit a stáb hét másik tagja is megerősített, hogy amúgy a fogdosás egyáltalán nem volt egyedi, csak ez alapján talán Spacey se tudja beazonosítani az áldozatát.

A produkciós asszisztens szerint a kocsiút végén, miután becipelte a csomagjait a színész lakókocsijába, Spacey sarokba szorította és újra illetlenül ért hozzá. Ekkor már közölte vele, hogy ő nem akarja ezt, amire Spacey elviharzott a forgatásról.

Az áldozat szerint ezelőtt az incidens előtt hónapokkal egyszer már jelezte a főnökeinek, hogy Spacey szexuálisan zaklatja, amire a stáb megoldása annyi volt, hogy sosem hagyták kettesben a színészt az asszisztenssel. Ekkor elég időre abba maradt a zaklatás, hogy újra kényelmesen érezze magát a színész társaságába.

Most viszont már úgy gondolja, hogy összességében Spacey rutinszerűen viselkedik szexuális ragadozóként, és ezzel az egész forgatás légkörét megmérgezte. Ezt a stáb többi, a CNN-nek nyilatkozó tagja is megerősítette. Közülük többen is beszámoltak hasonló jelenetekről, és arról is, hogy Spacey státusa miatt nem mertek felszólalni az ügyben. A Netflix a botrány miatt felfüggesztette a sorozat utolsó, hatodik évadának forgatását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.