„Kevin Spacey feltalált valamit, ami eddig nem létezett: a rossz pillanatot az előbújásra”

külföld
2017 október 31., 12:05
comments 458

Részegséggel és comingouttal válaszolni egy zaklatási vádra elképesztően káros és arrogáns dolog - nagyjából ez most az általános vélemény Kevin Spacey közleményéről. Egy hétfőn megjelent cikkben a színészt azzal vádolta meg a Star Trekből ismert Anthony Rapp, hogy 14 éves korában molesztálta. Spacey gyorsan reagált, de a lehető legotrombább módját választotta a bocsánatkérésnek. Közleményében azt írta, nem emlékszik az esetre, nagyon részeg volt, de sajnálja.

 Ja, és akkor már egyúttal bejelentette, hogy meleg férfiként éli az életét. 

Anthony Rapp
photo_camera Anthony Rapp Fotó: DIA DIPASUPIL/AFP

Az, hogy Spacey ezt az alkalmat ragadta meg, hogy szexuális orientációjáról beszéljen, minimum furcsa, és mindenképp irreleváns. Hogy hosszú évek találgatásai után Spacey úgy bújt elő, hogy ezt belekeverte a zaklatási ügyébe, sokak szerint gyomorforgató. (A Netflix sietve be is jelentette, hogy mélyen érintette őket, ami történt, és az idei, hatodik évad után nem dolgoznak többé együtt a színésszel. A sorozatban Spacey a főszereplőt, a mélységesen manipulatív, velejéig romlott Frank Underwoodot alakította.)

A színész sok embert és közösséget sértett meg egyszerre közleményével, kárt okozott az LMBT-közösségnek és a zaklatások áldozatainak is. Peter Tatchell emberi jogi aktivista szerint Spacey időzítése nagyon rossz és káros volt.

„Tragikus, hogy a szexuális zaklatási ügy kellett ahhoz, hogy több évtizednyi titkolózás után Kevin Spacey végre coming outoljon. Ami még rosszabb, hogy összemossa a szexuális orientációját a helytelen viselkedéssel. Az, hogy meleg, irreleváns” – mondta Tatchell a Guardiannek.

Hasonlóan vélekednek a Stonewall nevű LMBT lobbicsoportnál. Szóvivőjük, Kim Sanders elmondta, általában nagyon örülnek, ha egy celebritás coming outol, ilyenkor rendszerint gratulálnak, hiszen fontos, hogy az ismert emberek példát mutassanak. De Kevin Spacey egy olyan pillanatot választott a kijövetelre, ami káros az LMBT-közösségre, a szexuális orientációjának ugyanis semmi köze azokhoz a súlyos vádakhoz, melyekkel most szembe kell néznie.

Kevin Spacey, amerikai filmsztár 2017 szeptemberében Münchenben
photo_camera Kevin Spacey Fotó: Matthias Balk/dpa via AFP

Louise Brealey író-színésznő Twitteren írta, hogy lélegzetelállítóan arrogáns dolog a részegség és a coming out mögé bújva magyarázkodni, a Weinstein-ügy egyik érintettje, Rose McGowan pedig szintén tweetben kérte arra a médiát, hogy Spacey helyett az áldozatra, Anthony Rappra koncentráljanak. Nem véletlenül: a Vice is arról ír, a legtöbb oldalon olyan címmel szemlézték a Buzzfeed News cikkét, melynek az volt a lényege, hogy Spacey bejelentette, hogy meleg, és nem az, hogy egy 14 éves fiút molesztált.

A Vice cikkében kiemelik, hogy az a tény, hogy a színész ezt a pillanatot választotta a coming outra, őrült gyáva dolog volt. Maga a kijövetel mindig nagyon fontos egy meleg ember életében, és Spacey ezt a pillanatot nemesebb célokra is használhatta volna ahelyett, hogy saját magát próbálja védeni - például felhívhatta volna a figyelmet arra, hogy melegeket kínoznak meg, végeznek ki és tüntetnek el Csecsenföldön, vagy akár csak arra, hogy jobb szerepekhez segítse az LMBT-közösség fiatal tagjait. De nem ezt tette. Ahogy a komikus Billy Eichner írta

„Kevin Spacey feltalált valamit, ami eddig nem létezett: a rossz pillanatot az előbújásra.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.