Szombattól meg lehet nézni az újszülött kiselefántot a budapesti állatkertben

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Szombattól láthatja a nagyközönség a szerdán világra jött hím elefántborjút a Fővárosi Állat- és Növénykertben – árulták el a budapesti sajtótájékoztatón.

Az anyaállat, Angele második borja szerda hajnalban, külső segítség és komplikáció nélkül született, így semmi akadálya annak, hogy már szombattól láthassák a vendégek a fiatal elefántot – mondta el Sós Endre, az állatkert főállatorvosa. (Szerdán még azt ígérték, a borjút várhatóan néhány héten belül tekinthetik meg a látogatók, de a jelek szerint nem kell annyit várni.)

A hím kiselefánt – aminek a nevéről később közönségszavazással döntenek – nem a teljes nyitvatartási idő alatt, hanem csak 10 és 14 óra között látható az anyjával és a nővérével, Ashával. Az állatkert vendégeit kisebb turnusokban engedik majd be az elefántcsarnokba, hogy a nagy tömeg ne zavarja túlzottan a még tapasztalatlan kiselefántot. Assamot, az apaállatot a teljes nyitvatartási időben láthatják.

Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője elmondta, hogy néhány napon belül közzéteszik a lehetséges nevek listáját, ezek közül bárki szavazhat a neki leginkább tetszőre.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 2017. november 8-án született ázsiai elefánt-bikaborjú (Elephas maximus) anyjával, a 16 éves Angelével november 9-én.Fotó: Kovács Attila / MTI / MTVA

Angele, az anyaállat 2001. november 5-én született a franciaországi Les Mathes közelében található La Palmyre Állatkertben, ahonnan 2010. szeptember 29-én érkezett Budapestre. Assam, az apa egy évvel idősebb, 2000. október 7-én látta meg a napvilágot a Chesteri Állatkertben, innen 2004. augusztus 18-án a belgiumi Ieper (Ypres) város állatparkjába (Bellewaerde Park) költözött, onnan 2009. október 28-án került a budapesti állatkertbe.

Angele-nek és Assamnak 2013. február 14-én már született egy borja, Asha, aki most is a városligeti állatkert lakója, és ő is ott volt, amikor az öccse megszületett. Technikailag lett volna lehetőség a majdnem 5 éves fiatal elefánt különválasztására, de az állatkerti szakemberek jobbnak látták, ha ő is jelen van, egyrészt mert ez megfelel a természetes állapotoknak, másrészt mert Asha is nőstény, így felnövekedve hasznos lehet neki, ha láthatja az anyját nevelés közben.

Az ellésre szerdán hajnali 3:54-kor került sor, és az újszülött nem sokkal később sikeresen lábra is állt. Asha 2013-as születése után kb. 50 órányi várakozás után rövid időre el kellett altatni Angele-t, és így az emlőihez vezetni a borjat, hogy el tudjon kezdeni táplálkozni, de mostanra, úgy tűnik, Angele rutinos anyává vált, nem voltak ilyen problémák – mondta el Sós Endre.

Angele, a 16 éves ázsiai elefánttehén (Elephas maximus) 2017. november 8-án született bikaborjával és Ashával, az ötéves borjával (balra) a Fővárosi Állat- és Növénykertben november 9-én.Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1875 óta foglalkoznak elefántok tartásával. Az első egy afrikai elefánt volt, de ezután már mindig ázsiai elefántokat láthatott a budapesti közönség. Az Állatkertben Asha és a mostani kiselefánt születéséig 5 elefántborjú látott napvilágot, de ebből az első két ellés 1930-ban és 1932-ben nem volt sikeres, csak az 1941-ben született állat maradt életben. A háború után először 1956 májusában született elefántborjú, és mivel az állatkert abban az évben volt 90 éves, a kicsi a Jubile nevet kapta. 1961. május 10-én született meg a húga, Quinba. Ezután több mint 50 évig nem volt kiselefánt Budapesten Asha 2013-as megszületéséig. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.