Nem hiába áztak bőrig a gyerekek Balog miniszter úr alapkőletételénél, alig három év múlva el is készült a tanuszoda

sport
2017 november 30., 11:35
comments 66

2014 októberében volt az a legendás alapkőletétel Putnokon, amikor Balog Zoltán szakadó esőben, egy esernyő alól nézte végig a mezőre kirendelt, csuromvizes iskolások bemutatóját. 

Tanuszoda alapkövét rakták le, így Balog még azt a viccet is elsütötte, hogy 

"Víz az már van, lesz hozzá gödör is"

Igazán várhattak volna, amíg barátságosabb az idő, mert az alapkőletétel után sokáig az égvilágon nem történt semmi. Szerencsére ahogy a gyerekek, az alapkő sincs cukorból, és nem is romlik meg. A putnoki tanuszodára a kivitelezési szerződést csak másfél évvel később, 2016 márciusban írták alá, idén február 4-én kellett volna átadni az épületet. Nem adták át, szeptember 29-ére módosították a határidőt, a Nemzeti Sportközpontok pedig még 36 millióval meg is toldotta az eredetileg 285 milliós vállalkozói díjat.

Ebből lett végül egy most október 27-i műszaki átadás-átvétel, alig három évvel a bőrig ázós alapkőletétel után. 

A tanuszodaépítési programmal már foglalkoztunk korábban (1. rész, 2. rész). Az eredeti ígéretek szerint 2015-ben 24 tanuszodát át kellett volna adni, ehhez képest idén májusban avatták az elsőt. Egyik sem készült el a szerződésben foglalt eredeti határidőre, mert többnyire hozzányúltak a megállapodáshoz, újabb feladatokkal bízták meg a kivitelezőt, még több pénzért. Vagy nem is kötöttek új megállapodást, egyszerűen csak nem készültek el a tanuszodák. A legtöbbet januárban, februárban kellett volna átadni. Mindössze kettőt lehet használni egyelőre a kéttucatnyiból, ötnek a műszaki átadás-átvétele október végén volt. (És ott van a derecskei, ami állítólag kész, de a medencéből nem lehet a csatornába juttatni a vizet.)

Hogy miért csúsznak az építkezések, és miért fizet a Nemzeti Sportközpontok a szerződésben megállapodottánál többet, kötbér helyett arra azt válaszolták:

„Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ilyen volumenű tornaterem, tanterem és tanuszoda beruházás-sorozatra az elmúlt időszakban nem volt példa. A fejlesztések megvalósítása, átadása folyamatosan zajlik. Bizonyos esetekben a csúszást az okozza, hogy az önkormányzatok által vállalt közművek kiépítése elmaradt vagy késve fejeződött be a fejlesztésre szánt ingatlanon. Azokban az esetekben, ahol felmerül a kivitelező  nem határidőre történő teljesítése, megvizsgáljuk a szerződésben rögzített kötbérfizetési kötelezettség lehetőségét.”  

A putnokinál csak egy tanuszoda alapköve érezheti elhanyagolhatabbnak magát. Gazdagréten 2014 áprilisban helyezték el ünnepség keretében, ott volt Simicskó István képviselő és Hoffmann Tamás polgármester. Óriási előrelépés történt az ügyben, mert a Nemzeti Sportközpontok szerint most, három és fél évvel később "közbeszerzési szakaszba" lépett a fejlesztés. A többi tanuszoda építésének tempóját látva innentől kezdve még úgy két év, és kész is. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.