NATO-tagállamok tiltakoznak, amiért Magyarország akadályozza Ukrajna közeledését a szervezethez

A Magyar Nemzet információi szerint 11 NATO-tagállam, köztük Németország is hivatalos levélben jelezte tiltakozását, amiért Magyarország a NATO-ban is igyekszik keresztbe feküdni Ukrajnának, ezzel együtt akadályozni a NATO és Ukrajna közeledését. Szijjártó Péter külügyminiszter már hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy a magyar kormány szerint a kárpátaljai magyarokat hátrányosan érintő ukrán oktatási törvény miatti tiltakozásképp akadályozni fogja Ukrajna nyugati integrációját az EU-ban és a NATO-ban is.

Utóbbi szervezetben december 6-án éppen külügyminiszteri szintű NATO–Ukrajna-tanácsülést tartottak volna, de Magyarország jelezte, hogy ez számunkra „nem aktuális”, így ha valamilyen találkozó meg is valósul, azon nem lesz ott minden NATO-tag képviselője.

A tiltakozó NATO-tagok szóvá tették, hogy nem értik, miért kellett egy oktatási ügyet a NATO-ba hozni, és egy ilyen, szerintük kisebb súlyú probléma miatt az Ukrajnával építendő biztonsági, stratégiai és katonai szövetséget gáncsolni. A 11 tagállam szerint ráadásul ennek az ügynek komoly üzenetértéke is van az oroszok felé, Moszkvában ugyanis sikerként élik meg, ha Ukrajna integrációjával kapcsolatban széthúzás van a NATO-tagok között. Ráadásul az Ukrajnával közös NATO-ülések végén a NATO mindig közli azt is, hogy tiszteletben tartja Ukrajna területi egységét, ami meg komoly fenyegetés az ukrán területi egységet épp nem tiszteletben tartó oroszok felé. Ez a kiállás azonban most minden bizonnyal elmarad a magyar hozzáállás miatt.

Magyarország az EU-ban is nagyjából ugyanezt csinálja, a pénteki EU–Ukrajna vegyes bizottsági ülésen a magyarok várhatóan felvetik majd, hogy az EU sújtsa szankciókkal Ukrajnát az oktatási törvény miatt. (Magyar Nemzet)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.