Tibeti zászlóval sétált az ELTE tanára, négy órára bevitték a rendőrök

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.
Fotó: pixabay

Pintér Sándor a jobbikos Sneider Tamás írásbeli kérdésére adott válaszából tudhattuk meg, hogy a kínai delegáció budapesti tartózkodása idején - november 26-án délután - rendőrök lekapcsoltak és négy órára elzártak egy férfit. 

Az „elkövető” - aki egyébként az ELTE tanára - bűne az volt, hogy mikor a konvoj közelített, az Andrássy és a és a Bajcsy-Zsilinszky sarkán egy tibeti zászlóval a kezében közlekedett. Rendőrök léptek oda hozzá, előállították, majd a VI. kerületi kapitányságra vitték. A férfit 4 órán keresztül tartották elzárva, se szóban, se írásban nem tájékoztatták ennek okáról a jobbikos képviselő szerint. 

Az eset a kérdés alapján nagyjából akkor zajlott, amikor a Deákon hat rendőr egy zászlót lobogtató és Tibetet éltető rigmusokat skandáló férfit is lefogott és földre vitt.

Pintér válaszában nem tagadta az intézkedést, ami szerinte jogszerűen zajlott. „Az intézkedő rendőrök a nemzetközi védelmet élvező személy védelmének biztosításáról szóló nemzetközi egyezmény és a Rendőrségről szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően jártak el a védett személy biztonságának szavatolása érdekében” - írta a belügyminiszter arra a kérdésre, hogy mi indokolta a „pártállami időkre emlékeztető hatósági megnyilvánulást.”

Rendszert csinálnak a magyar hatóságok a tibetiek vegzálásából kínai látogatás idején. Eddig úgy lehetett tudni, csak eltüntették a delegáció útjából a tüntetőket, elzárásokról idáig nem szóltak a hírek.

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.