Csúnyán befeszültek Brazíliában a favelában forgatott videóklip miatt

A brazil pop új csillaga, Anitta fent látható klipje hétfőn került ki a Youtube-ra, pár nap alatt 45 milliószor nézték meg, és ez lett az első portugál nyelvű szám, ami felkerült a Spotify toplistájára. Pedig elég sokan beszélnek portugálul.

A Vai Malandra című szám (magyarul kábé: Gyerünk, rossz lány) mindeközben olyan vitákat kavart, amelyek bőven túlmutatnak a szórakoztató ipar hatáskörén, és Brazília súlyos társadalmi problémáit érintik: az egyenlőtlenséget, a rasszizmust, a szexuális visszaéléseket és a kulturális kisajátítást.

Az egyik vitatott pont, hogy a videót Terry Richardson, a világsztár fotós rendezte, akit letiltottak a legnagyobb magazik címoldalairól, miután több modell zaklatással vádolta. Anitta korábban hangosan kiállt a szexizmus ellen, a klipet pedig jóval a metoo és Richardson kiközösítése előtt, augusztusban forgatták. De az igaz, hogy Richardson ellen évek óta fel-felröppennek ilyen vádak.

Anittát azzal is támadták fekete aktivisták, hogy mivel származását tekintve csak félig fekete, ezért nem lenne joga őket képviselni, és kisajátítja a kultúrájukat a klipben látható, jellegzetes befont hajviseletével.

Mások viszont védelmükbe vették a videót, mert Anitta 

  • ünnepli a fekete nők szexualitását, 
  • nyíltan bevállalja és hangsúlyosan megmutatja a narancsbőrét,
  • felhívja a figyelmet a favelák helyzetére, 
  • és bemutatja azoknak a nyomornegyedek a gazdag kultúráját, amelyeket általában csak a bűnügyi hírekben látni.

(Via Guardian)