Csúnyán befeszültek Brazíliában a favelában forgatott videóklip miatt

A brazil pop új csillaga, Anitta fent látható klipje hétfőn került ki a Youtube-ra, pár nap alatt 45 milliószor nézték meg, és ez lett az első portugál nyelvű szám, ami felkerült a Spotify toplistájára. Pedig elég sokan beszélnek portugálul.

A Vai Malandra című szám (magyarul kábé: Gyerünk, rossz lány) mindeközben olyan vitákat kavart, amelyek bőven túlmutatnak a szórakoztató ipar hatáskörén, és Brazília súlyos társadalmi problémáit érintik: az egyenlőtlenséget, a rasszizmust, a szexuális visszaéléseket és a kulturális kisajátítást.

Az egyik vitatott pont, hogy a videót Terry Richardson, a világsztár fotós rendezte, akit letiltottak a legnagyobb magazik címoldalairól, miután több modell zaklatással vádolta. Anitta korábban hangosan kiállt a szexizmus ellen, a klipet pedig jóval a metoo és Richardson kiközösítése előtt, augusztusban forgatták. De az igaz, hogy Richardson ellen évek óta fel-felröppennek ilyen vádak.

Anittát azzal is támadták fekete aktivisták, hogy mivel származását tekintve csak félig fekete, ezért nem lenne joga őket képviselni, és kisajátítja a kultúrájukat a klipben látható, jellegzetes befont hajviseletével.

Mások viszont védelmükbe vették a videót, mert Anitta 

  • ünnepli a fekete nők szexualitását, 
  • nyíltan bevállalja és hangsúlyosan megmutatja a narancsbőrét,
  • felhívja a figyelmet a favelák helyzetére, 
  • és bemutatja azoknak a nyomornegyedek a gazdag kultúráját, amelyeket általában csak a bűnügyi hírekben látni.

(Via Guardian)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.