Tényleg a NATO miatt kell terrortervet készíteniük az óvodáknak?

politika
2018 január 03., 06:57
comments 181
Dömötör Csaba (j), a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a déli határon álló migránskerítésnél 2016. szeptember 21-én.
photo_camera Dömötör Csaba (j), a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a déli határon álló migránskerítésnél 2016. szeptember 21-én. Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Jövőre minden óvodának és iskolának fel kell készülnie a terrortámadásra, fél évet kaptak, hogy Honvédelmi Intézkedési Tervet készítsenek maguknak. Hogy miért? Én az áprilisi parlamenti választásra tippeltem volna magamtól, de Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára december 31-én, miközben éppen arról adott elő, hogy hogy megerősödött az ország, kérdésre válaszolva közölte, hogy "az oktatási intézményekben egy NATO-kötelezettség miatt kell honvédelmi intézkedési terveket készíteni.

Dömötör nem jelezte, hogy milyen NATO-kötelezettség miatt kéne ezt tenniük az iskoláknak. A NATO-ban amúgy valóban létezik egy közös tervezési folyamat, az NDPP (NATO Defence Plannin Process), de ez afféle iránymutatás a tagállamoknak arról, hogy védelmi tervezésükkor milyen szempontokat kell figyelembe venniük. Például, hogy milyen képességeket (katonául ez fegyverrendszereket, felszerelést jelent) kell fejleszteniük, milyen hadsereget kell felépíteniük, hogyan osszák meg közös erőforrásaikat.

És ennek a tervezési folyamatnak valóban része a polgári katasztrófahelyzetekre való felkészülés is. De ez elvben egyáltalán nem arról szól, hogy minden iskolának legyen terrorelhárítási terve, hanem arról, hogy katasztrófahelyzetek idején hogyan lehet használni a civil infrastruktúrát - magyarán: mely iskolákból lehet ideiglenes tömegszállást nyitni.

A NATO egyik tisztviselője érdeklődésünkre diplomatikusan csak annyit válaszolt, hogy "a népesség és a kritikus infrastruktúra védelme a terrortámadások következményeitől elsősorban a nemzeti hatóságok feladata. A NATO tagállamai kötelezettséget vállaltak bármilyen típusú fegyveres támadással szembeni ellenállóképességük fokozására. A NATO ennek érdekében tanácsokat és minimálkövetelményeket dolgozott ki, és közvetítő fórumként szolgál a tapasztalatcserére. A NATO emellett abban is útmutatást ad, hogy a nemzeti hatóságok milyen módokon figyelmeztethetik a lakosságukat és értesíthetik a mentőalakulatokat".

"A szabad és nyitott társadalmakban nem garantálhatjuk mindig, minden időben a totális biztonságot. A terrorizmus összetett probléma, nem lehet csak és kizárólag katonai megoldást találni rá. A titkosszolgálatok, a rendőrség és a jogrendszer együttműködése nélkülözhetetlen a veszély elhárításában." - írta válaszában a neve elhallgatását kérő NATO-tisztviselő.

Az ügyben kerestem a Miniszterelnök Kabinetirodát is, hogy küldjék el azt a NATO-utasítást, amire Dömötör a nyilatkozatában hivatkozott; illetve kértem, hogy ha lehetséges, mutassanak példát hasonló intézkedésre a NATO más tagállamaiban. Amint válaszolnak, megosztom.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.