Az amerikai GE-nek adták az oroszok a paksi turbinák gyártását az orosz sajtó szerint

2018 január 16., kedd 20:17
77

A GE Hungary Kft., az amerikai General Electric magyar leányvállalata nyerte meg a paksi nukleáris erőmű új blokkjai turbináinak gyártására és szállítására kiírt, csaknem 793 millió eurós nyílt tendert - közölte kedden a RIA Novosztyi orosz hírügynökség a Roszatom beszerzési honlapjára hivatkozva.

A pályázatra a szentpétervári Szilovije Masini és a GE Hungary Kft. jelentkezett. Utóbbi az ugyancsak a General Electrichez tartozó Alstom Power Systems céggel alkotott konzorcium vezetőjeként pályázott.

A turbinatermek fő és kiegészítő berendezéseinek gyártását és szállítását a paksi erőmű új, ötös és hatos blokkjának fő kivitelezője, a Roszatomhoz tartozó ASZE orosz cégcsoport rendelte meg. 

A GE amerikai vállalat, de az egykori francia Alstom is hozzájuk tartozik, és Európában az Alstom gyárt turbinákat a GE számára. Itt igazgatósági tag a Mr. Oroszország néven is emlegetett a Klaus Mangold, akiről lehet tudni, hogy fizetett tanácsadója volt a magyar kormánynak, és az ő magángépén látogatott Budapestre Orbán Viktorhoz Günther Oettinger uniós biztos. Erről a 444 írt először, abból az ügyből uniós szintű botrány kerekedett. 

Arról, hogy hogyan mehetett végbe a színfalak mögött a tárgyalás Paks II sorsáról, legutóbb itt írtunk részletesen

A turbina a legnagyobb olyan szelete a paksi bővítésnek, amit alvállalkozóknak ki lehet adni. Sokáig a Siemens is lobbizott ezért a megbízásért, de végül a Németországban erőteljesen jelenlévő atomellenes köz- és politikai hangulat miatt teljesen kiszálltak a nukleáris szektorból. 

Update: Közben árnyalja az orosz sajtó bejelentését, hogy a tenderből kizárt orosz cég fellebbezett, ebben az ügyben most pénteken lehet döntés. Erről a az mno.hu és a hvg.hu írt ma

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt