Az amerikai GE-nek adták az oroszok a paksi turbinák gyártását az orosz sajtó szerint

gazdaság
2018 január 16., 20:17
comments 77

A GE Hungary Kft., az amerikai General Electric magyar leányvállalata nyerte meg a paksi nukleáris erőmű új blokkjai turbináinak gyártására és szállítására kiírt, csaknem 793 millió eurós nyílt tendert - közölte kedden a RIA Novosztyi orosz hírügynökség a Roszatom beszerzési honlapjára hivatkozva.

A pályázatra a szentpétervári Szilovije Masini és a GE Hungary Kft. jelentkezett. Utóbbi az ugyancsak a General Electrichez tartozó Alstom Power Systems céggel alkotott konzorcium vezetőjeként pályázott.

A turbinatermek fő és kiegészítő berendezéseinek gyártását és szállítását a paksi erőmű új, ötös és hatos blokkjának fő kivitelezője, a Roszatomhoz tartozó ASZE orosz cégcsoport rendelte meg. 

A GE amerikai vállalat, de az egykori francia Alstom is hozzájuk tartozik, és Európában az Alstom gyárt turbinákat a GE számára. Itt igazgatósági tag a Mr. Oroszország néven is emlegetett a Klaus Mangold, akiről lehet tudni, hogy fizetett tanácsadója volt a magyar kormánynak, és az ő magángépén látogatott Budapestre Orbán Viktorhoz Günther Oettinger uniós biztos. Erről a 444 írt először, abból az ügyből uniós szintű botrány kerekedett. 

Arról, hogy hogyan mehetett végbe a színfalak mögött a tárgyalás Paks II sorsáról, legutóbb itt írtunk részletesen

A turbina a legnagyobb olyan szelete a paksi bővítésnek, amit alvállalkozóknak ki lehet adni. Sokáig a Siemens is lobbizott ezért a megbízásért, de végül a Németországban erőteljesen jelenlévő atomellenes köz- és politikai hangulat miatt teljesen kiszálltak a nukleáris szektorból. 

Update: Közben árnyalja az orosz sajtó bejelentését, hogy a tenderből kizárt orosz cég fellebbezett, ebben az ügyben most pénteken lehet döntés. Erről a az mno.hu és a hvg.hu írt ma

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.