Svédországban külön kormányügynökséget hoznak létre, hogy így küzdjenek az orosz propagandával

külföld
2018 január 16., 15:20

A svéd miniszterelnök, Stefan Loefven vasárnap beszélt egy stockholmi biztonsági konferencián, itt mondta el, hogy már csak nyolc hónap van hátra a választásokig az országban, aminek a kimenetelét csak a svéd állampolgárok dönthetik el, más országoknak távol kell magukat tartaniuk ettől. 

A miniszterelnök elmondása szerint a legnagyobb fenyegetés Oroszország felől érkezik, de nem zárhatják ki, hogy mások is megpróbálhatják befolyásolni a szeptemberi választásokat. Utalt arra is, hogy konkrét információja is van arról, hogy történtek már kísérletek a választási folyamat befolyásolására. 

Stefan Loefven
photo_camera Stefan Loefven Fotó: Alexandros Michailidis/SOOC

Loefven elmondása szerint jelenleg is zajlanak ilyen kísérletek, és a kormány nem fog hezitálni, ha cselekedniük kell majd. Egyrészt azonnali hatállyal felállítanak egy új kormányügynökséget, aminek a feladata a svéd lakosság pszichológiai védelme lesz, azaz hogy felismerjék, elemezzék és reagáljanak majd a külső befolyásolási kampányokra. 

Az ellenpropaganda ügynökség illeszkedik egy távlati kormányzati fellépésébe is, melyekkel a választások biztonságát védenék. Több forrás jut majd a hírszerzésre és a kibervédelemre, tavasztól pedig a miniszterelnök egyeztetni fog a többi párt vezetőjével, hogy hogyan védhetik meg ők is magukat a behatolási kísérletektől. Ugyanígy tárgyalni tervez a vezető svéd média- és közösségi vállalkozásokkal, hogy ők is tisztában legyenek a külföldi befolyásolás növekvő lehetőségével. 

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy az orosz propaganda fenyegetését az agresszív katonai pozicionálással együtt kell értelmezni: Loefven szerint az orosz katonai akciók Ukrajnában az európai biztonsági rendszert is 25 éve nem tapasztalt kihívások elé állították. 

Hozzátette, hogy Oroszország egy fontos és jelentős szomszédja az EU-nak keleten, és és az EU-nak muszáj kapcsolatban lennie vele, ráadásul hosszabb távon is ez szolgálja mindenki érdekét. De ezt a célt nem segíti elő az egyre több és több jelentés az orosz dezinformációs beavatkozásokról. Jelezte azt is, hogy a svéd kormány támogatni fogja az EU szankcióit Oroszországgal szemben mindaddig, amíg az eredeti okok, azaz az ukrajnai katonai jelenlétük fennáll. (EUObserver)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.