Svédországban külön kormányügynökséget hoznak létre, hogy így küzdjenek az orosz propagandával

A svéd miniszterelnök, Stefan Loefven vasárnap beszélt egy stockholmi biztonsági konferencián, itt mondta el, hogy már csak nyolc hónap van hátra a választásokig az országban, aminek a kimenetelét csak a svéd állampolgárok dönthetik el, más országoknak távol kell magukat tartaniuk ettől. 

A miniszterelnök elmondása szerint a legnagyobb fenyegetés Oroszország felől érkezik, de nem zárhatják ki, hogy mások is megpróbálhatják befolyásolni a szeptemberi választásokat. Utalt arra is, hogy konkrét információja is van arról, hogy történtek már kísérletek a választási folyamat befolyásolására. 

Stefan LoefvenFotó: Alexandros Michailidis/SOOC

Loefven elmondása szerint jelenleg is zajlanak ilyen kísérletek, és a kormány nem fog hezitálni, ha cselekedniük kell majd. Egyrészt azonnali hatállyal felállítanak egy új kormányügynökséget, aminek a feladata a svéd lakosság pszichológiai védelme lesz, azaz hogy felismerjék, elemezzék és reagáljanak majd a külső befolyásolási kampányokra. 

Az ellenpropaganda ügynökség illeszkedik egy távlati kormányzati fellépésébe is, melyekkel a választások biztonságát védenék. Több forrás jut majd a hírszerzésre és a kibervédelemre, tavasztól pedig a miniszterelnök egyeztetni fog a többi párt vezetőjével, hogy hogyan védhetik meg ők is magukat a behatolási kísérletektől. Ugyanígy tárgyalni tervez a vezető svéd média- és közösségi vállalkozásokkal, hogy ők is tisztában legyenek a külföldi befolyásolás növekvő lehetőségével. 

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy az orosz propaganda fenyegetését az agresszív katonai pozicionálással együtt kell értelmezni: Loefven szerint az orosz katonai akciók Ukrajnában az európai biztonsági rendszert is 25 éve nem tapasztalt kihívások elé állították. 

Hozzátette, hogy Oroszország egy fontos és jelentős szomszédja az EU-nak keleten, és és az EU-nak muszáj kapcsolatban lennie vele, ráadásul hosszabb távon is ez szolgálja mindenki érdekét. De ezt a célt nem segíti elő az egyre több és több jelentés az orosz dezinformációs beavatkozásokról. Jelezte azt is, hogy a svéd kormány támogatni fogja az EU szankcióit Oroszországgal szemben mindaddig, amíg az eredeti okok, azaz az ukrajnai katonai jelenlétük fennáll. (EUObserver)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.