Svédországban külön kormányügynökséget hoznak létre, hogy így küzdjenek az orosz propagandával

A svéd miniszterelnök, Stefan Loefven vasárnap beszélt egy stockholmi biztonsági konferencián, itt mondta el, hogy már csak nyolc hónap van hátra a választásokig az országban, aminek a kimenetelét csak a svéd állampolgárok dönthetik el, más országoknak távol kell magukat tartaniuk ettől. 

A miniszterelnök elmondása szerint a legnagyobb fenyegetés Oroszország felől érkezik, de nem zárhatják ki, hogy mások is megpróbálhatják befolyásolni a szeptemberi választásokat. Utalt arra is, hogy konkrét információja is van arról, hogy történtek már kísérletek a választási folyamat befolyásolására. 

Stefan LoefvenFotó: Alexandros Michailidis/SOOC

Loefven elmondása szerint jelenleg is zajlanak ilyen kísérletek, és a kormány nem fog hezitálni, ha cselekedniük kell majd. Egyrészt azonnali hatállyal felállítanak egy új kormányügynökséget, aminek a feladata a svéd lakosság pszichológiai védelme lesz, azaz hogy felismerjék, elemezzék és reagáljanak majd a külső befolyásolási kampányokra. 

Az ellenpropaganda ügynökség illeszkedik egy távlati kormányzati fellépésébe is, melyekkel a választások biztonságát védenék. Több forrás jut majd a hírszerzésre és a kibervédelemre, tavasztól pedig a miniszterelnök egyeztetni fog a többi párt vezetőjével, hogy hogyan védhetik meg ők is magukat a behatolási kísérletektől. Ugyanígy tárgyalni tervez a vezető svéd média- és közösségi vállalkozásokkal, hogy ők is tisztában legyenek a külföldi befolyásolás növekvő lehetőségével. 

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy az orosz propaganda fenyegetését az agresszív katonai pozicionálással együtt kell értelmezni: Loefven szerint az orosz katonai akciók Ukrajnában az európai biztonsági rendszert is 25 éve nem tapasztalt kihívások elé állították. 

Hozzátette, hogy Oroszország egy fontos és jelentős szomszédja az EU-nak keleten, és és az EU-nak muszáj kapcsolatban lennie vele, ráadásul hosszabb távon is ez szolgálja mindenki érdekét. De ezt a célt nem segíti elő az egyre több és több jelentés az orosz dezinformációs beavatkozásokról. Jelezte azt is, hogy a svéd kormány támogatni fogja az EU szankcióit Oroszországgal szemben mindaddig, amíg az eredeti okok, azaz az ukrajnai katonai jelenlétük fennáll. (EUObserver)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.