8 év fegyházat kapott korrupcióért az a kormányzó, aki nem csatlakozott Putyin pártjához

2018 február 1., csütörtök 22:37
52

Nyolcévi fegyházbüntetésre és 48 millió rubel (kb. 212 millió forint) bírságra ítélte vesztegetés két rendbeli elfogadása miatt Nyikita Belihet, Kirov megye volt kormányzóját egy moszkvai bíróság.

Nyikita Belih Kirov megye volt kormányzója a moszkvai bíróságon 2018. február 1-én. Fotó: Kirill Kudrjacev / AFP

Belih a bíróságon az ártatlanságát hangoztatta és azt mondta, provokáció áldozata lett. A védője közölte, hogy fellebbezni fognak.

A volt politikust 2016 júniusában egy moszkvai étteremben vették őrizetbe, amint a hatóságok szerint éppen kenőpénzt vett át. A kormányzóról fotót tettek közzé, amin egy 100 eurós kötegekkel borított asztalnál ülve látható. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerint a bankók jelöltek voltak.

A 43 éves politikus 2009 óta volt kormányzó. Korábban a Jobboldali Erők Szövetsége nevű liberális párt elnöke volt, amiből kilépett, de mint kormányzó, a többi kollégájával ellentétben nem csatlakozott az Egységes Oroszországhoz, Vlagyimir Putyin pártjához.

Fotó: Makszim Blinov / Szputnyik

Belih ügyét a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) részéről az az Oleg Feoktyisztov tábornok kezelte, aki a Rosznyefty olajipari vállalat biztonsági főnöke lett, és akinek kulcsszerepe volt abban, hogy Alekszej Uljukajev volt gazdaságfejlesztési minisztert különösen nagy összegű (2 millió dollár) kenőpénz elfogadása miatt szintén 8 év fegyházra ítélték. A rendszerváltás óta az volt az első eset Oroszországban, hogy a szövetségi kormány aktív tagja ellen indítottak büntetőeljárást. Itt írtunk arról, hogy miért tűnt az eljárás koncepciós pernek. (via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt