8 év fegyházat kapott korrupcióért az a kormányzó, aki nem csatlakozott Putyin pártjához

bűnügy
2018 február 01., 22:37
comments 52

Nyolcévi fegyházbüntetésre és 48 millió rubel (kb. 212 millió forint) bírságra ítélte vesztegetés két rendbeli elfogadása miatt Nyikita Belihet, Kirov megye volt kormányzóját egy moszkvai bíróság.

Nyikita Belih Kirov megye volt kormányzója a moszkvai bíróságon 2018. február 1-én.
photo_camera Nyikita Belih Kirov megye volt kormányzója a moszkvai bíróságon 2018. február 1-én. Fotó: Kirill Kudrjacev / AFP

Belih a bíróságon az ártatlanságát hangoztatta és azt mondta, provokáció áldozata lett. A védője közölte, hogy fellebbezni fognak.

A volt politikust 2016 júniusában egy moszkvai étteremben vették őrizetbe, amint a hatóságok szerint éppen kenőpénzt vett át. A kormányzóról fotót tettek közzé, amin egy 100 eurós kötegekkel borított asztalnál ülve látható. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerint a bankók jelöltek voltak.

A 43 éves politikus 2009 óta volt kormányzó. Korábban a Jobboldali Erők Szövetsége nevű liberális párt elnöke volt, amiből kilépett, de mint kormányzó, a többi kollégájával ellentétben nem csatlakozott az Egységes Oroszországhoz, Vlagyimir Putyin pártjához.

photo_camera Fotó: Makszim Blinov / Szputnyik

Belih ügyét a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) részéről az az Oleg Feoktyisztov tábornok kezelte, aki a Rosznyefty olajipari vállalat biztonsági főnöke lett, és akinek kulcsszerepe volt abban, hogy Alekszej Uljukajev volt gazdaságfejlesztési minisztert különösen nagy összegű (2 millió dollár) kenőpénz elfogadása miatt szintén 8 év fegyházra ítélték. A rendszerváltás óta az volt az első eset Oroszországban, hogy a szövetségi kormány aktív tagja ellen indítottak büntetőeljárást. Itt írtunk arról, hogy miért tűnt az eljárás koncepciós pernek. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.