Orbán kinevezte Schmidt Máriát az első világháborús megemlékezésekért felelős kormánybiztossá

politika
2018 február 01., 19:35

A Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a miniszterelnök „az első világháború 100. évfordulójára történő méltó megemlékezés érdekében” 2018. január 1-től az első világháborús megemlékezések koordinálásáért felelős kormánybiztossá nevezi ki Schmidt Máriát. A díjazás nélkül dolgozó kormánybiztos feladatköre:

  • Ellátja az első világháború 100. évfordulójával kapcsolatos megemlékezések, rendezvények, ismeretterjesztő programok tekintetében adódó hazai és nemzetközi koordinációs feladatokat.
  • Koordinálja a programokhoz előirányzott közpénzek felhasználásával kapcsolatos döntés-előkészítő tevékenységet.
  • Egyezteti a Programokat az érintett szervezetekkel.
  • Kezdeményezi a Programok megvalósításához szükséges lépéseket, koordinálja a feladatok végrehajtását.
  • Megszervezi és koordinálja az első világháború 100. évfordulója alkalmából létrehozott Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság működését.
  • Összehívja a bizottság munkáját segítő történész munkacsoportot, és koordinálja annak tevékenységét.
  • Koncepciót dolgoz ki az első világháború eseményeit feldolgozó és bemutató, a köznevelés rendszerében.

Ezzel együtt hatályát veszti az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékéve koordinálásáért felelős kormánybiztos kinevezéséről és feladatairól szóló 2015-ös kormányhatározat.

photo_camera Orbán Viktor Schmidt Mária előtt a Terror Háza Múzeum előtt a miniszterelnök híres, 2017. október 23-i, rasszista beszéde előtt. Fotó: Botos Tamás / 444

Ezek szerint Orbán – aki Schmidt Mária mellett még mindig szándékosan úgy tesz, mintha Dózsa László tényleg 56-os hős lenne – elégedett a Figyelő tulajdonosának az 1956-os emlékévvel kapcsolatos munkájával, ideértve a halszagú dalt is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.