Eláruljuk a választ a kérdésre, amivel Schmidt Máriáék kiplakátolták az országot

képzavar
2017 február 25., 07:13
comments 316

Ugyan már 2017 van, de az utóbbi hetekben mégis felpörgették az 1956-os emlékév kampányát, amiért Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter és Schmidt Mária kormánybiztos felel. Hogy mire költötték a forradalom népszerűsítésére kapott 14,5 milliárd forint közpénzt, továbbra sem tudjuk, mindenesetre újabb tévéreklámokban mondják fiatalok, hogy az ország sosem felejti el az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatait, illetve országszerte ilyen óriásplakátokat tettek ki:

Az 1956-os kampány nagy kérdése 2017 februárján
photo_camera Fotó: olvasónk

Csakhogy a figyelemfelkeltő kérdésre valójában szomorú a válasz (legalábbis, ha a kormány az, ami többes szám első személyben kérdez):

„Igen, elfelejtettétek.”

Mindenféle erőfeszítés nélkül is lazán össze lehet szedni 5 jelét annak, hogy a kormány elfelejtette az 1956-os forradalmat.

1. Az egész Dózsa László-ügy úgy ahogy van

Dózsa László feltartja a Pruck Pálról készült fotót 2015 októberében
photo_camera Dózsa László sajátjaként tartja fel a Pruck Pálról készült fotót 2015 októberében (Fotó: jozsefvaros.hu)

„Lépésről-lépésre foglaljuk vissza saját történelmünket” – mondta korábban Schmidt Mária, és a Dózsa Lászlóénak titulált Pruck Pál-fotó körüli botrány szépen érzékeltette, hogy miről van is szó. A Münchausen báróét idéző kalandokat átélt Dózsa László ügyét, amiben Schmidt Mária az azóta elhunyt Pruckot és családját becsmérelve maximálisan beállt a forradalomról mindenféle képtelenséget, például Csepelt bombázó repülőgépeket emlegető Dózsa mögé, állítólag március 31-ig vizsgálják, utána tesznek igazságot: vajon Pruck Pál van-e a minden bizonnyal Pruck Pálról készült fotón?

2. Stefka István közpénzből készült filmje az 56-os szemtanúról, aki semmit sem úgy látott, ahogy megtörtént

A bekarikázott férfi állítólag Nagy József Mihály képzőművész, aki állítólag szemtanúja és túlélője volt a tömeggyilkosságnak, bár állítása szerint onnan, ahol állt, nem sokat látott az eseményekből, csak azt, hogy a tér másik felén álló épületek tetejéről nem szovjetek, hanem magyarok lőttek magyarokra
photo_camera A bekarikázott férfi állítólag Nagy József Mihály képzőművész, aki állítólag szemtanúja és túlélője volt a tömeggyilkosságnak, bár állítása szerint onnan, ahol állt, nem sokat látott az eseményekből, csak azt, hogy a tér másik felén álló épületek tetejéről nem szovjetek, hanem magyarok lőttek magyarokra

A kommunista Stefka István, aki a többek között Dózsa Lászlóval díszített kocsmáját közpénzből pimpelhette fel, talált egy 56-os szemtanút, aki nem látott semmit, vagy amit tud, az teljesen ellentmond a történészek ismereteinek. (Nagy Imrével közben az állami ünnepségsorozat szinte egyáltalán nem foglalkozott.)

3. A III/II-es Tasnádi László kitüntetése az 56-os forradalom 60. évfordulója alkalmából

Áder János köztársasági elnök rendőr altábornaggyá nevezi ki Tasnádi László rendőr vezérőrnagyot a Sándor-palotában október 19-én. Mellettük Simicskó István honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter látható. (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)
photo_camera Áder János köztársasági elnök rendőr altábornaggyá nevezi ki Tasnádi László rendőr vezérőrnagyot a Sándor-palotában október 19-én. Mellettük Simicskó István honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter látható. (Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Ez talán a legjobb bizonyíték arra, hogy elfelejtették 1956-ot. Tasnádi azóta lemondott.

4. A Népszabadság-ügy

Nem is arra kell gondolni, ahogyan sosem látott pofátlansággal, politikai okokból kicsinálták a legnagyobb napilapot, hanem hogy a Schmidt Mária vezetése alatt álló Terror Háza azt közölte, amikor lenyúlta a Népszabadság-székházáról leszedett feliratot, hogy: „Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követően alapított, majd 2016 decemberében megszűnt Népszabadság című napilap homlokzati felirata a Közalapítvány XX. és XXI. Század Intézetének gyűjteményét gyarapítja.”

Forrás: magyarforradalom1956 / Youtube
photo_camera Forrás: magyarforradalom1956 / Youtube

Az nem olyan meglepő, hogy Kósa Lajos fideszes frakcióvezetőnek fogalma sincs a történelemről, de az már teljesítmény, hogy az elvileg a szocializmussal foglalkozó szervezet sem tudta, hogy a Népszabadság első száma 1956. november 2-án jelent meg, és akkor még természetesen a forradalom oldalán állt.

5. Magyarországon 2017-ben szovjet emlékművet avattak

Völner Pál felavatja a szovjet emlékművet (Fotó: Véssey Endre / IM / kormany.hu)
photo_camera Völner Pál felavatja a szovjet emlékművet (Fotó: Véssey Endre / IM / kormany.hu)

Nemrég az esztergomi Szent Anna temetőben felállított, Béke Angyala nevű vadonatúj, a Vörös Hadsereg előtt tisztelgő emlékművel köszöntötte Magyarország a hazánkba látogató Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Völner Pál, az igazságügyi minisztérium államtitkára a térség parlamenti képviselőjeként mondott itt beszédet.

+1

Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, a Műegyetem rakparton lévő ’56-os emlékműnél 2016. október 22-én. (Fotó: Máthé Zoltán / MTI)
photo_camera Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, a Műegyetem rakparton lévő ’56-os emlékműnél 2016. október 22-én. (Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

A Műegyetem előtt Boross Péter volt MDF-es miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke az 1956-os ünnepi beszédében arról beszélt, hogy be kellene mutatni az amerikai imperialisták gaztetteit.

Elfelejtettük volna?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.