2017-ben az EU-ban először lett több áram megújuló energiából, mint szénből

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Tavaly az Európai Unióban az áramtermelésben utolérték a megújuló erőforrások a szenet:

A Sandbag és az Agora Energiewende grafikonja az Eurostat adatai alapjánForrás: Agora Energiewende

A Sandbag és az Agora Energiewende elemzése arra jutott, hogy tavaly a megújuló erőforrások több mint 30 százalékát fedezték az EU áramszükségletének, főleg Németországnak és az Egyesült Királyságnak hála. Ez a két ország 2014 és 2017 között a megújuló energia növekedésének 56 százalékát adta.

Figyelemreméltó, hogy a szélerőművek 2017-ben 19 százalékos növekedést mutattak, ennek a kétharmada szintén Németországnak és az Egyesült Királyságnak köszönhető. Ezzel szemben a napenergia csak 8 százalékkal nőtt, pedig a technológia költségei egyre csökkennek, és rekordalacsony napenergia-vásárlási megállapodásokat kötnek. A növekedés így is figyelemreméltó, hiszen a szél-, nap- és biomassza-energia 5 évvel ezelőtt még fele annyi áramot sem termelt, mint a szénerőművek.

2016-os adatok szerint 12 év alatt a duplájára nőtt a megújuló energia részaránya az Európai Unió energiafogyasztásában, de az eredmény annyiban csalóka, hogy Nagy-Britannia elég komoly megújulóenergia-termelő, és ha kilépnek az unióból, akkor a szén megint több lesz. Azt sem érdemes elfelejteni, hogy az adatokban ott van a biomassza is, aminek az összetétele országonként változó, Magyarországon például részben lopott fát jelent. (UNFCCC)