2017-ben az EU-ban először lett több áram megújuló energiából, mint szénből

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Tavaly az Európai Unióban az áramtermelésben utolérték a megújuló erőforrások a szenet:

A Sandbag és az Agora Energiewende grafikonja az Eurostat adatai alapjánForrás: Agora Energiewende

A Sandbag és az Agora Energiewende elemzése arra jutott, hogy tavaly a megújuló erőforrások több mint 30 százalékát fedezték az EU áramszükségletének, főleg Németországnak és az Egyesült Királyságnak hála. Ez a két ország 2014 és 2017 között a megújuló energia növekedésének 56 százalékát adta.

Figyelemreméltó, hogy a szélerőművek 2017-ben 19 százalékos növekedést mutattak, ennek a kétharmada szintén Németországnak és az Egyesült Királyságnak köszönhető. Ezzel szemben a napenergia csak 8 százalékkal nőtt, pedig a technológia költségei egyre csökkennek, és rekordalacsony napenergia-vásárlási megállapodásokat kötnek. A növekedés így is figyelemreméltó, hiszen a szél-, nap- és biomassza-energia 5 évvel ezelőtt még fele annyi áramot sem termelt, mint a szénerőművek.

2016-os adatok szerint 12 év alatt a duplájára nőtt a megújuló energia részaránya az Európai Unió energiafogyasztásában, de az eredmény annyiban csalóka, hogy Nagy-Britannia elég komoly megújulóenergia-termelő, és ha kilépnek az unióból, akkor a szén megint több lesz. Azt sem érdemes elfelejteni, hogy az adatokban ott van a biomassza is, aminek az összetétele országonként változó, Magyarországon például részben lopott fát jelent. (UNFCCC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.