Orvoshiány miatt nincs ellátás a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház csecsemő- és gyerekosztályán

Egészségügy
2018 február 23., 17:45
comments 387

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által vezetett Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház csecsemő- és gyerekorsztályán jelenleg orvoshiány miatt nincs ellátás. A kórház honlapján pénteken az alábbi szöveg jelent meg:

„Kedves Betegek, kedves Szülők!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Intézményünk Csecsemő és gyermekosztályán, valamint a gyermekszakrendelésen a betegellátás 2018. február 23. 8:00 órától, személyi feltételek hiánya miatt határozatlan ideig szünetel.

Az EMMI Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkár (határozatszám: 9935-2/2018/EÜIG) a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházat jelölte ki a a betegek ellátására és erről az OMSZ szervezetét is értesítette.

A háziorvosi szolgálatokat a kórház vezetése emailben tájékoztatta.

A Szülészeti- Nőgyógyászati osztályon az újszülöttek ellátása és felügyelete a Sátoraljaújhely városi házi gyermekszakorvos kollégák által folyamatosan biztosított!

Ettől az időponttól a vidéki gyermekbetegeket napközben, illetve ügyeleti időben is, szakellátásra a Miskolc Megyei Kórház gyermekszakrendeléseire, gyermeksürgősségi osztályára, vagy az ehhez tartozó fekvőbeteg osztályokra kell irányítani.

A Sátoraljaújhelyi és Sárospataki csecsemő és gyermekbetegeket ügyeleti időben a városi összevont háziorvosi ügyeletekre kell irányítani, itt kerül sor vagy ellátásukra, vagy továbbküldésükre.

A Kórház Vezetősége”

Egy éve derült ki, hogy a kormány 2,5 milliárd forint közpénzből Sátoraljaújhelyen megépítené a világ leghosszabb üveghídját. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt jó ötletnek nevezte.

Egy hónapja pedig az derült ki, hogy a végzős orvostanhallgatók 40 százaléka elmenne az országból, mert nemcsak a bérekkel, hanem a munkakörülményekkel is gondjaik vannak itthon. Az orvoshiány nemcsak a betegellátásban okoz komoly gondokat, hanem az orvosképzésben is: fontos gyakorlati órák maradhatnak el, mert az adott orvosra inkább a műtőben van szükség.

Magyarországon túlzottan kórházközpontú a betegellátás.
photo_camera Illusztráció: Naoki Takano / Flickr CC BY NC-ND 2.0

Az utóbbi időben több aggasztó hír is érkezett a sürgősségi betegellátásról. Emiatt bejelentették, hogy szemléletformáló kampányt indítanak, Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke pedig azt mondta, nem olyan rossz a sürgősségi betegellátás, csak mindenki orvoshoz szaladgál.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.