Rossz a sürgősségi ellátás? Itt a megoldás: _szemléletformáló kampányt_ indítanak a lakosságnak

Egészségügy
2018 február 14., 7:06
comments 586

A teljesség igénye nélkül itt van néhány hír az utóbbi hónapokból, ami végigszáguldott a Facebookon:

A helyzet már annyira a harmadik világot idézi, hogy a kormány nem hallgathat tovább (már csak azért sem, mert egy friss felmérés szerint a terrorizmus helyett inkább az egészségügy állapota miatt aggódnak a magyarok). A kormány egyik fő szivárogtatója, a Magyar Idők el is árulta az akciótervet.

Azt hiszed, az orvos- és szakértelemhiány, az alulfinanszírozottság vagy a politika a hibás? Nem, a probléma Te magad vagy!

Bognár Zsolt, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) elnöke ugyanis elmondta, hogy „egy sor dolgon nem lehet azonnal változtatni, mert a sürgősségi ellátás gondjai rendkívül komplexek, és nem szakíthatók ki az egészségügyi rendszer egészéből”, viszont lehetne csökkenteni a nyomást:

„Ezért a társaság még az idén szeretne egy társadalmi szemléletváltási kampányt indítani, elsősorban azért, hogy a páciensek elvárásait a valós lehetőséghez igazítsák a sürgősségi ellátással kapcsolatban.”

Bognár szerint „ezt a fajta szemléletformálást a legbefogadóbb korosztálynál, az általános iskola felső tagozatában és a középiskolákban kezdenék”, és ha mondjuk az egészségtan tantárgy bekerülne a nemzeti alaptantervbe,

„a következő generációk már úgy nőnének fel, hogy egyrészt sokkal jobban értenék a betegségüket, másrészt azt is, hogy milyen igényekkel léphetnek fel az ellátórendszerrel szemben”.

Az MSOTKE szerint az internet nyújtotta lehetőségeket (weboldalak, applikációk) is sokkal jobban ki lehetne aknázni.

Persze a sürgősségi osztályokon is van teendő – ismerte el Bognár Zsolt. Hogy micsoda?

Például a kommunikáció javítása.

Sok sürgősségi osztályon lesz a közeljövőben kommunikációs tréning.

Arról, hogy a kommunikáción és kampányoláson kívül tennének bármit, a cikk nem ír semmit.

Az orvoshiány egyébként nemcsak a betegellátásban okoz komoly gondokat, hanem az orvosképzésben is: fontos gyakorlati órák maradhatnak el, mert az adott orvosra inkább a műtőben van szükség.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt