Magyar orvos látta el Londonban a megmérgezett orosz kémet és lányát

külföld
2018 március 08., 18:34
comments 53

A Magyar Nemzet érte el Závori Lászlót, aki éppen szolgálatban volt az angliai Salisbury kerületi kórház sürgősségi osztályán, amikor bevitték oda az idegméreggel megtámadott Szergej Szkripalt és lányát, Juliát.  

Závori 2014-ben kezdett el dolgozni a kórházban, most már határozatlan idejű szerződéssel. Vasárnap épp közeledett a műszak vége, amikor a mentőktől kaptak egy hívást, hogy közelednek egy fiatal, súlyos állapotban lévő fiatal nővel. Elsőnek minden teljesen szokványos rutineljárásnak indult, elkezdték előkészíteni a szükséges eszközöket. 

Az első meglepetés akkor érte őket, amikor kiderült, hogy két beteg érkezett meg. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy valamilyen szer hatása alatt állnak, ezt már a helyszíni szemle is megállapította. Elsőnek valamilyen drog- vagy gyógyszer-túladagolásra gyanakodtak a mentősök. 

Mindkét beteg kritikus állapotban volt, ekkor még a személyazonosságukat sem lehetett tudni. Jelenleg mindketten az intenzív osztályon vannak, és továbbra is kritikus az állapotuk. 

Arra a kérdésre, hogy akkor még nem lehet kijelenteni, hogy egy magyar orvos mentette meg az orosz kém életét, Závori elmondta: 

„Sajnos még nem. Egyébként én főleg a hölggyel foglalkoztam, ő volt rosszabb állapotban, de az édesapa is ott volt tőlem két méterre, folyamatosan kommunikáltunk a kollégákkal, segítettük egymás munkáját.

Már nincs kapcsolatban a betegekkel, hiszen átkerültek az intenzív osztályra. Arra a kérdésre, hogy vannak-e rendőrök a kórházban, nem válaszolhatott, de annyit elmondott, hogy a városban érezhetően fokozottabb lett a rendőri jelenlét.”

„Az intézményben minden viszonylag gyorsan visszazökkent a normális kerékvágásba. Ezért is szeretem a sürgősségi szakmát: sosem lehet tudni, mi lesz a következő eset, néha improvizálni kell, néha nagyon ritka kórképekkel kerül szembe az ember, de másnap minden kezdődik elölről. Természetesen most mindenki erről az esetről beszél, több helyi és országos lap is folyamatosan erről tudósít. Ettől eltekintve Salisburyben az élet változatlan, a helyiek szerintem inkább érdeklődőek és izgatottak, mintsem rémültek.”

– mondta el azzal kapcsolatban, hogy hogyan ment tovább a nagy hírt kapó eset után az élet a kórházban. 

Nagyon ritka idegméreg 

Amber Rudd brit belügyminiszter szerint "nagyon ritka" idegméreg okozta a délnyugat-angliai Salisbury városában történt mérgezéseket.

Theresa May miniszterelnök óvatos, országnevet nem említő utalást tett a szankciók lehetőségére abban az esetben, ha kiderülne, hogy valamely külföldi állam áll a gyilkossági kísérlet mögött, Gavin Williamson védelmi miniszter ugyanakkor nem titkolta, hogy Oroszország felelősségét sejti az incidens hátterében. 

Amber Rudd belügyminiszter a BBC rádiónak nyilatkozva csütörtökön - az eddigi hivatalos nyilatkozatoknak megfelelően - továbbra sem volt hajlandó felfedni, hogy pontosan milyen hatóanyaggal követték el a mérgezéses támadást. 

Nem sokkal később, a londoni alsóház képviselőinek adott tájékoztatásában - a brit kormány tagjai közül nyilvánosan elsőként - megnevezte a gyilkossági kísérlet két célpontját, mondván: úgy tudni, hogy a sértettek egyike a 66 éves Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese, aki 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során Nagy-Britanniában telepedett le, a másik pedig a volt kettős ügynök 33 éves lánya, Julija Szkripal.
A brit sajtó a vasárnapi incidens ismertté válása után néhány órával már tényként közölte a sértettek kilétét.

A mérgezéshez használt szerről a belügyminiszter a BBC-interjúban és alsóházi nyilatkozatában is csak annyit árult el, hogy "nagyon ritka" idegméreg-hatóanyagról van szó.

A BBC szakértői forrásokból származó csütörtöki értesülése szerint az elkövetők nem szaringázt alkalmaztak - ilyen anyagot tartalmazó vegyi fegyvereket vetettek be emberi jogi szervezetek gyanúja szerint a kormányhű erők az elmúlt években a szíriai polgárháborúban, és ezt használták a tokiói metróban 1995-ben elkövetett vegyi támadás végrehajtói is -, és nem is VX idegmérget, amellyel a vizsgálat szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető féltestvérét tavaly Malajziában meggyilkolták.

A BBC forrásai szerint e hatóanyagoknál is ritkább, nehezebben hozzáférhető idegmérget használtak a Salisbury városában vasárnap elkövetett gyilkossági kísérlet végrehajtói.

Arra a kérdésre, hogy ha bizonyítékok merülnek fel Oroszország felelősségére, a brit kormány készen állna-e intézkedésekre Moszkva ellen, a brit belügyminiszter a csütörtöki BBC-interjúban csak annyit mondott: ha a brit hatóságok összegyűjtöttek minden bizonyítékot arról, hogy egyáltalán mi történt, akkor majd "megneveznek valakit" az incidens felelőseként, ha ezt helyénvalónak találják.

Amber Rudd hangsúlyozta: ebben az ügyben hideg fejjel kell eljárni, híresztelések helyett tényekre támaszkodva.

Theresa May miniszterelnök úgy fogalmazott az ITV brit kereskedelmi televízió csütörtöki hírműsorában, hogy a brit kormány cselekedni fog, ha cselekvésre lesz szükség, és megteszi a megfelelő lépéseket, ha az bizonyosodik be, hogy az incidensért valamely állam felelős.

May sem volt hajlandó azonban találgatásokba bocsátkozni arról, hogy Oroszországot terheli-e a felelősség.

Gavin Williamson védelmi miniszter ugyanakkor - szintén az ITV-nek nyilatkozva - kijelentette, hogy Oroszország egyre nagyobb fenyegetést jelent, egyre agresszívabb.
Williamson szerint Londonnak változtatnia kell e jelenség kezelési módján, mivel Nagy-Britannia nem kerülhet olyan helyzetbe, hogy "egy másik ország játékszerévé válik".

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának parancsnoka előző esti londoni sajtótájékoztatóján jelentette be hivatalosan, hogy a rendőrség idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérletként kezeli az incidenst. Rowley kijelentette azt is, hogy a szakértők azonosították a hatóanyagot, de annak pontos mibenlétéről - azon túl, hogy idegméregről van szó - ő sem adott további tájékoztatást.

A helyszínre elsőként érkező, szintén súlyos mérgezést szenvedett rendőr, Nick Bailey állapotáról a csütörtöki BBC-interjúban Amber Rudd belügyminiszter azt mondta: Bailey nem szorul intenzív ellátásra, kapcsolatban van és beszél a környezetében lévő emberekkel. "Ez azonban nem jelenti azt, hogy állapota ne lenne súlyos, továbbra is súlyos állapotban kezelik, az egész helyzet súlyos". (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.