Duterte felmondja a Fülöp-szigetek tagságát a Nemzetközi Büntetőbíróságban

külföld
2018 március 14., 07:31
comments 17

A Fülöp-szigeteki elnök felmondja országa tagságát a Nemzetközi Büntetőbíróságban (ICC). Rodrigo Duterte azonnali hatállyal visszavonni készül a testület statútumának ratifikálását, mégpedig azzal az indokkal, hogy ENSZ-illetékesek szerinte alaptalanul támadták őt, és hogy az ICC szerinte megsérti a méltányos jogi folyamatokat.

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozója Davaóban 2017. március 27-én. Balról Enrique Manalo Fülöp-szigeteki külügyminiszter, jobbról Delfin N. Lorenzana védelmi miniszter látható.
photo_camera Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozója Davaóban 2017. március 27-én. Balról Enrique Manalo Fülöp-szigeteki külügyminiszter, jobbról Delfin N. Lorenzana védelmi miniszter látható. Fotó: KKM / MTI

A kilépési nyilatkozat tervezetét, amit Dutertének még alá kell írnia, az elnök jogi tanácsadója, Salvador Panelo adta át szerdán újságíróknak, megerősítve, hogy a dokumentum hiteles. A nyilatkozat szerint a lépést egyes ENSZ-illetékeseknek „az elnök személye és kormányzata elleni alaptalan, példátlan és felháborító támadásai” indokolják, ezeket az elnök „az ICC ügyésze azon kísérletének” tulajdonítja, „hogy bíróság elé állítsa őt a méltányos eljárásnak és az ártatlanság vélelmének a megsértésével”. (Mindezt az a Duterte mondja, akinek a kábítószer-ellenes műveleteibe több ezer, köztük rengeteg ártatlan ember halt bele.)

Az ICC februárban indított elsődleges vizsgálatot, hogy megállapítsa, történtek-e emberiesség elleni bűncselekmények Dutertének a drogbárók ellen indított véres háborúja során, és az ICC-nek eljárást kell-e indítania az ügyben. Az ICC tavaly tett feljelentést az ügyben egy Fülöp-szigeteki jogásszal közösen.

2017-ben Burundi lépett ki a Nemzetközi Büntetőbíróságból, korábban Gambia és Dél-Afrika is vissza akarta vonni a Római Statútum ratifikálását, de végül visszavonta távozási nyilatkozatát.

A világ első állandó háborús törvényszéke csak a 2002. július 1. után elkövetett bűncselekmények ügyében ítélkezhet, joghatósága a római alapokmányt ratifikáló több mint száz országra terjed ki. A bíróság eddig zömmel afrikai ügyekben vizsgálódott, például a Szudánban, Ugandában, a Közép-Afrikai Köztársaságban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban történtek nyomán. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.