Nem engedték be Boszniába az orosz motorosbandát, akik nálunk simán parádézhattak vörös csillagos zászlóval

2018 március 15., csütörtök 14:10
34

A bosznia-hercegovinai hatóságok biztonsági okokra hivatkozva megtiltották a hamarosan balkáni körútra érkező Éjjeli farkasok nevű orosz motoros banda vezetőinek, hogy belépjenek az országba - írja boszniai lapértesülésre hivatkozva az MTI.

Az ötezer tagú militáns szervezet tagjai Magyarországra nem csak bejutott tavaly, de minden probléma nélkül pózolhattak és koszorúzhattak sarló-kalapácsos és vörös csillagos zászlóval a Fiumei úti Sírkert szovjet katonai parcellájánál. Pintér Sándor belügyminiszter akkor azt mondta, ezzel nincs semmi gond.

Éjjeli Farkasok Budapesten

A radikális nacionalista szervezetként számon tartott motoros klub ellen az Egyesült Államok szankciókat vezetett be az ukrajnai harcokban való részvétel miatt, és erre, illetve korábbi más harcias cselekvéseikre hivatkozva indokolta Szarajevó is, hogy nem engedi be a bandavezetőket az országba.

A szervezet már egyre több közép-kelet-európai országban hozott létre testvérszervezetet, például Szerbiában is, ahol ünnepélyes keretek között fogadják majd a bandát március 19-én. A boszniai hatóságok most Alekszandr Zaldosztanovnak, ismertebb nevén a Sebésznek, a banda fejének, valamint Sasa Savicnak, a szerbiai testvérszervezet vezetőjének tiltották meg a határátlépést.

Putyin és a Sebész Fotó: ALEXEY DRUZHININ/AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanakkor becsületrenddel tüntette ki a motorosok vezetőjét, és a kedvenc bandájának nevezte az Éjjeli farkasokat. A klub mintegy húsz tagja néhány napon belül kilencnapos balkáni körútra indul, amelynek során előbb Szerbiába, majd Bosznia-Hercegovinába látogat el. A tavaszi túra az Orosz Balkán nevet viseli, ami egyesek szerint azt is jelzi, hogy a bőrszerkósok nem kirándulni akarnak a térségben, hanem politikai üzenetet közvetítenek. A helyi bosnyák vezetők néhány napja arról beszéltek, hogy a motorosok meg akarják félemlíteni az ország nem szerb lakosságát, és így akarják a boszniai szerb vezetés malmára hajtani a vizet az októberi országgyűlési választások előtt - írja az MTI.

A boszniai szerbek - az anyaországukban élőkhöz hasonlóan - testvérüknek tekintik az oroszokat, és történelmi, vallási, valamint kulturális kapcsolat fűzi őket Oroszországhoz.    Az 1989-ben alapított Éjszakai farkasok nevű bandának mára már több mint  tagja van, és ezzel Oroszország legnépesebb motoros klubjának számít.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt