Nem engedték be Boszniába az orosz motorosbandát, akik nálunk simán parádézhattak vörös csillagos zászlóval

A bosznia-hercegovinai hatóságok biztonsági okokra hivatkozva megtiltották a hamarosan balkáni körútra érkező Éjjeli farkasok nevű orosz motoros banda vezetőinek, hogy belépjenek az országba - írja boszniai lapértesülésre hivatkozva az MTI.

Az ötezer tagú militáns szervezet tagjai Magyarországra nem csak bejutott tavaly, de minden probléma nélkül pózolhattak és koszorúzhattak sarló-kalapácsos és vörös csillagos zászlóval a Fiumei úti Sírkert szovjet katonai parcellájánál. Pintér Sándor belügyminiszter akkor azt mondta, ezzel nincs semmi gond.

Éjjeli Farkasok Budapesten

A radikális nacionalista szervezetként számon tartott motoros klub ellen az Egyesült Államok szankciókat vezetett be az ukrajnai harcokban való részvétel miatt, és erre, illetve korábbi más harcias cselekvéseikre hivatkozva indokolta Szarajevó is, hogy nem engedi be a bandavezetőket az országba.

A szervezet már egyre több közép-kelet-európai országban hozott létre testvérszervezetet, például Szerbiában is, ahol ünnepélyes keretek között fogadják majd a bandát március 19-én. A boszniai hatóságok most Alekszandr Zaldosztanovnak, ismertebb nevén a Sebésznek, a banda fejének, valamint Sasa Savicnak, a szerbiai testvérszervezet vezetőjének tiltották meg a határátlépést.

Putyin és a SebészFotó: ALEXEY DRUZHININ/AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanakkor becsületrenddel tüntette ki a motorosok vezetőjét, és a kedvenc bandájának nevezte az Éjjeli farkasokat. A klub mintegy húsz tagja néhány napon belül kilencnapos balkáni körútra indul, amelynek során előbb Szerbiába, majd Bosznia-Hercegovinába látogat el. A tavaszi túra az Orosz Balkán nevet viseli, ami egyesek szerint azt is jelzi, hogy a bőrszerkósok nem kirándulni akarnak a térségben, hanem politikai üzenetet közvetítenek. A helyi bosnyák vezetők néhány napja arról beszéltek, hogy a motorosok meg akarják félemlíteni az ország nem szerb lakosságát, és így akarják a boszniai szerb vezetés malmára hajtani a vizet az októberi országgyűlési választások előtt - írja az MTI.

A boszniai szerbek - az anyaországukban élőkhöz hasonlóan - testvérüknek tekintik az oroszokat, és történelmi, vallási, valamint kulturális kapcsolat fűzi őket Oroszországhoz.    Az 1989-ben alapított Éjszakai farkasok nevű bandának mára már több mint  tagja van, és ezzel Oroszország legnépesebb motoros klubjának számít.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.