Karácsony azt ígéri, le fogják állítani, és felül fogják vizsgálni azokat az EU-s kifizetéseket, amiket a kormány már eldöntött

politika
2018 március 24., 12:43
comments 297

Az európai uniós fejlesztési forrásokat veszélyezteti az a korrupciós kockázat, aminek Magyarország ki van téve – mondta Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd pártszövetség miniszterelnök-jelöltje a szombathelyi sajtótájékoztatóján.

Magyarország évi 1300 milliárd forintnak megfelelő támogatást kap, ami „csillagászati összeg”, de akkora a korrupció, ami miatt lehet, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban már nem kapjuk meg ezeket a forrásokat – mondta, felidézve, hogy az elmúlt időszakban rengeteg olyan ügy került napvilágra, amiket részben az EU csalás elleni hivatala tárt fel, és amikkel kapcsolatban nagyon súlyos visszaélések, csalások gyanúja merült fel.

Azt ígérte, hogy április 8. után a Karácsony-kormány le fogja állítani és felül fogja vizsgálni azokat az európai uniós kifizetéseket, amelyeket a kormány már eldöntött.

Azzal, hogy a kormány 96 százalékban már döntött a 2020-ig tartó költségvetési ciklusban hozzáférhető források felhasználásáról, a következő kormány elől veszi el a lehetőséget, hogy az saját prioritásait érvényesítse az uniós források elköltésénél – mondta. „Mi nem kastélyfelújításokra, hanem az emberi tőkébe való beruházásra szeretnénk fordítani a pénzt” – mondta Karácsony, aki szerint egészségügyre, oktatásra, környezetvédelemre, infrastruktúrafejlesztésre költenének. „Nem lesz több kastély, nem lesz több stadion, nem lesz több kihasználatlan kisvasút, se lówellness, ezekre nem fogjuk költeni az európai adófizetők pénzét” – mondta.

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt az MSZP-Párbeszéd árnyékkormánya tagjainak bemutatóján a fővárosi Loffice Cloud rendezvényterében 2018. március 11-én.
photo_camera Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt az MSZP-Párbeszéd árnyékkormánya tagjainak bemutatóján a fővárosi Loffice Cloud rendezvényterében 2018. március 11-én. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Karácsony Gergely szerint Magyarországon nagyon centralizált az EU-s pályázatok elbírálása, a kormány a Modern városok programban kegyeket osztogat, ezért a kormányváltás után vissza kell adni a helyi közösségeknek azt a lehetőséget, hogy saját maguk találják ki, milyen fejlesztésekre van szükségük.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a sajtótájékoztató előtt a Derkovits lakótelepen tartott utcafórumot, ahol arról is szólt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök március 15-i beszédében megfenyegette a magyar emberek többségét. (Erről beszélt Márki-Zay Péter is Veszprémben.) Karácsony szerint Orbán „elsősorban nem Brüsszellel és nem Sorossal, hanem a saját népével áll harcban, ezt a harcot el fogja veszíteni”, a „csendes többség” április 8-án elmegy majd választani, és leváltja. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.