Karácsony azt ígéri, le fogják állítani, és felül fogják vizsgálni azokat az EU-s kifizetéseket, amiket a kormány már eldöntött

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az európai uniós fejlesztési forrásokat veszélyezteti az a korrupciós kockázat, aminek Magyarország ki van téve – mondta Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd pártszövetség miniszterelnök-jelöltje a szombathelyi sajtótájékoztatóján.

Magyarország évi 1300 milliárd forintnak megfelelő támogatást kap, ami „csillagászati összeg”, de akkora a korrupció, ami miatt lehet, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban már nem kapjuk meg ezeket a forrásokat – mondta, felidézve, hogy az elmúlt időszakban rengeteg olyan ügy került napvilágra, amiket részben az EU csalás elleni hivatala tárt fel, és amikkel kapcsolatban nagyon súlyos visszaélések, csalások gyanúja merült fel.

Azt ígérte, hogy április 8. után a Karácsony-kormány le fogja állítani és felül fogja vizsgálni azokat az európai uniós kifizetéseket, amelyeket a kormány már eldöntött.

Azzal, hogy a kormány 96 százalékban már döntött a 2020-ig tartó költségvetési ciklusban hozzáférhető források felhasználásáról, a következő kormány elől veszi el a lehetőséget, hogy az saját prioritásait érvényesítse az uniós források elköltésénél – mondta. „Mi nem kastélyfelújításokra, hanem az emberi tőkébe való beruházásra szeretnénk fordítani a pénzt” – mondta Karácsony, aki szerint egészségügyre, oktatásra, környezetvédelemre, infrastruktúrafejlesztésre költenének. „Nem lesz több kastély, nem lesz több stadion, nem lesz több kihasználatlan kisvasút, se lówellness, ezekre nem fogjuk költeni az európai adófizetők pénzét” – mondta.

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt az MSZP-Párbeszéd árnyékkormánya tagjainak bemutatóján a fővárosi Loffice Cloud rendezvényterében 2018. március 11-én.Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Karácsony Gergely szerint Magyarországon nagyon centralizált az EU-s pályázatok elbírálása, a kormány a Modern városok programban kegyeket osztogat, ezért a kormányváltás után vissza kell adni a helyi közösségeknek azt a lehetőséget, hogy saját maguk találják ki, milyen fejlesztésekre van szükségük.

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a sajtótájékoztató előtt a Derkovits lakótelepen tartott utcafórumot, ahol arról is szólt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök március 15-i beszédében megfenyegette a magyar emberek többségét. (Erről beszélt Márki-Zay Péter is Veszprémben.) Karácsony szerint Orbán „elsősorban nem Brüsszellel és nem Sorossal, hanem a saját népével áll harcban, ezt a harcot el fogja veszíteni”, a „csendes többség” április 8-án elmegy majd választani, és leváltja. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.