350 ezerre büntették Orbánt, amiért óvodásokkal kampányolt

politika
2018 március 29., 13:45
comments 284

A Nemzeti Választási Bizottság a mai határozatában úgy ítélt, hogy Orbán Viktornak el kell távolítania Facebook-oldaláról az óvodásokat szerepeltető kampányvideóját, be kell fejeznie a jogsértést, és 350 ezer forintos bírságot is kell fizetnie.

Komárom-Esztergom Megye 03. Számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsága (OEVB) ugyan elutasította az Együtt beadványát, amit Orbán Viktor és Czunyiné Bertalan Judit ellen nyújtott be. Hajdu Nóra azt sérelmezte, hogy a miniszterelnök és a helyi jelölt óvodában kampányolt, és a szülők megkérdezése nélkül rakták rá az ovisokat a videóra.

A Magyar Idők márciusi beszámolója a kampányeseményről.
photo_camera A Magyar Idők beszámolója a kampányeseményről.

Az Együtt az elsőfokú döntés után fellebbezett a Nemzeti Választási Bizottsághoz, ami a friss határozatában megváltoztatta az OEVB döntését, és kimondta: Orbán Viktor és Czunyiné Bertalan Judit fideszes országgyűlési képviselőjelölt megsértették a választási eljárásról szóló törvényben rögzített jelöltek és a jelölőszervek közötti esélyegyenlőség, illetve a jóhiszemű és rendeltetés szerű joggyakorlás alapelvét, valamint a nemzeti köznevelésről szóló törvény köznevelési intézményekre vonatkozó rendelkezését is a kampánytilalomról.

Az NVB szerint az, hogy Orbán Viktor az óvodásokkal készült videót közszereplői közösségi oldalán közzétette egyértelműen kampánytevékenységnek minősül. A határozat szerint hogy Orbánnak, mint a videó közzétevőjének, el kell távolítania a sérelmezett felvételt közösségi oldaláról. Valamint a további jogsértéstől is eltiltották Orbán Viktort, és 350 ezer forintos bírság megfizetésére kötelezték. Ez elég súlyos összeg, a kormányfő megtakarításának több mint egyharmada.

Az NVB meg fogja keresni a NAIH-ot is, mert a gyerekek szüleitől valószínűleg nem kértek engedélyt a fotózáshoz, ami a személyes adatok védelmének (fénykép) sérelmét jelentheti.

Frissítés: Az Orbán Viktor óvodai pedofíliáját elítélő döntést összesen 4 szervezet és személy kérte: az Együtt, a Momentum Mozgalom, Szél Bernadett, illetve Karácsony Gergely Szilveszter Sólyom Jörannel együtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.