Cigány értelmiségiek Lázárnak: A teljes magyar nép szolgálatára tett esküjét szegte meg, amikor a cigány közösséget kirekesztette, és megbélyegezte

POLITIKA
2018 március 29., 17:44

A Romaversitas Alapítvány a Facebookon azt írja, mélységes felháborodással tölti el őket, hogy a kirekesztés olyan formája, mint amit Lázár János engedett meg magának, bármilyen körben is elfogadottá válhat Magyarországon, így szót kell emelniük a cigányellenesség megnyilvánulása ellen, hogy saját magukat, a diákjaikat és a támogatóikat ne árulják el.

Ezért az alábbi tiltakozó levelet osztották meg:

„Tiltakozó levél Lázár János miniszter részére!

Orbán Viktor, miniszterelnök Miskolcon tett cigányellenes kijelentését követően, Ön, miniszter úr folytatja és megerősíti azt a kirekesztő magatartást, amely a magyar nemzet széthúzásához vezet!
Ön, mint a magyar kormány tagja, a 800 ezer fős cigányság köztisztviselője is, és a teljes magyar nemzet szolgálatára tett esküt. Ezt az esküt Ön megszegte azzal, hogy a magyar cigány közösséget kirekesztette és megbélyegezte!
Úgy tűnik teljes az egyetértés a magyar politikai elit körében abban, hogy mindenféle következmények nélkül rekeszthetik ki és bélyegezhetik meg a cigányságot a szavazatszerzés és a hatalom megtartása érdekében. Ez az elnyomás időről időre fellángol, úgy ahogyan a jelenleg zajló választási kampányban is. Elég volt!
Mi, magyarországi cigányok pártállásunktól függetlenül, elveszítettük hitünket és bizalmunkat a magyar állam tisztségviselőiben, hiszen a jelenlegi kormány minisztereként megbélyegezte és kirekesztette családjainkat, gyermekeinket!
Ezúton visszautasítjuk kijelentését és követeljük, hogy kérjen bocsánatot minden magyarországi romától és mondjon le tisztségéről!
Budapest, 2018. március 29.

Berki Judit és Szomora Szilárd, Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége,
Daróczi Gábor, oktatási szakértő,
Dinók Henriett, Romaversitas Alapítvány,
Rácz Béla, Polgár Alapítvány,
Kadét Ernő, Roma Sajtóközpont
Oláh Csaba”

Nemrég Setét Jenő roma aktivista videoüzenetben szólalt fel Lázár kijelentése ellen.