Szép sikert aratott az azeri diktátor, akinek az ellenfelei bojkottálták a választást

Fotó: Azerbaijani Presidency / Handout/Anadolu Agency

Ilham Aliyev negyedszer is győzött az azeri elnökválasztáson, amelyet az ellenfelei bojkottáltak a másként gondolkodók elnyomása és a várható választási csalások miatt - írja a Reuters.

A választók jó döntést hoztak - nyilatkozta az elnök Új Azerbajdzsán Pártjának egyik vezetője, miután az exit pollok szerint Aliyev több mint 80 százalékát söpörte be a szavazatoknak.

Azt már az MTI beszámolójában olvasom, hogy az exit poll felméréseket többek között az amerikai Arthur J. Finkelstein and Associates készítette. De nem csak Orbán Viktor egykori főtanácsadójának cége volt ott: két fideszes képviselő, L. Simon László és Bartos Mónika megfigyelőként vett részt a választáson. 

Ilham Aliyev apjától, az egykori KGB-stől és későbbi kommunista diktátortól örökölte a hatalmat 2003-ban. Azóta is mindig az ő pártja nyeri a parlamenti választásokat, amelyek közül a legutóbbira az EBESZ megfigyelői már el se mentek, mert állításuk szerint a hatóságok korlátozni akarták a tevékenységüket. A mai elnökválasztáson elvileg ott voltak, de hát annak se lett sok következménye, amikor korábban leírták, hogy nem demokratikusak a választások.

Ahogy a 2015-ös parlamenti választáson, úgy a mostani elnökválasztáson is indultak ellenzékinek látszó jelöltek, de Aliyev jelentősebb ellenfeleinek nagy része el sem indult. Az azeri állami média szerint Orbán Viktor már februárban kifejezte a bizalmát, hogy az április 8-i magyarországi választások és a három nappal későbbi azerbajdzsáni elnökválasztás sikeres lesz, és hogy a két ország közötti bilaterális kapcsolatok a választás után tovább erősödnek.

Ebben szinte biztosak lehetünk.

Ramil Safarov ünneplése Azerbajdzsánban 2012-benFotó: Facebook