Orbánt meghívta Azerbajdzsánba a „közeli barátja”, Ilham Aliyev elnök

utazás
2018 február 17., 15:47
comments 143

Az MTI-t, a kormany.hu-t és még Orbán Viktor Facebook-oldalát is megelőzte az azerbajdzsáni állami média, ami beszámolt arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten tárgyalt Ali Ahmadovval, Azerbajdzsán miniszterelnök-helyettesével, a kormányzó Új Azerbajdzsán Párt ügyvezető titkárával.

Szombati hír az azeri news.az-n Orbán Viktor és Azerbajdzsán miniszterelnök-helyettesének tárgyalásáról.
photo_camera Szombati hír az azeri news.az-n Orbán Viktor és Azerbajdzsán miniszterelnök-helyettesének tárgyalásáról. Fotó: news.az

A news.az szerint Ali Ahmadov Ilham Aliyev azeri elnök üdvözletét küldte Orbánnak, és az államfő nevében meghívta egy azerbajdzsáni látogatásra a magyar miniszterelnököt.

A cikk szerint Orbán azt mondta, Ilham Aliyev elnököt közeli barátnak tartja, és az államfő magyarországi látogatása fontos szerepet játszott a két ország közötti bilaterális kapcsolatok fejlesztésében.

Orbán és Ahmadov több közös ügyet is megvitatott, és „aláhúzták, hogy az Új Azerbajdzsán Párt és a Fidesz közötti kölcsönös kapcsolat és a szoros együttműködés fejlesztése pozitív hatással lesz a két ország és nép baráti kapcsolataira” – áll a cikkben.

Ali Ahmadov tájékoztatta Orbánt az április 11-i azerbajdzsáni elnökválasztásról is, és a cikk szerint a magyar miniszterelnök kifejezte a bizalmát, hogy az április 8-i magyarországi országgyűlési választások és a három nappal későbbi azerbajdzsáni elnökválasztás sikeres lesz, és Orbán úgy hiszi, hogy a két ország közötti bilaterális kapcsolatok a választás után tovább erősödnek. (Az azeri ellenzék a múlt héten jelentette be, hogy bojkottálja az elnökválasztást, aminek a dátumát Aliyev hirtelen fél évvel előbbre hozta.)

A kapcsolatok már most sem rosszak, amit jól mutat, hogy amikor tavaly novemberben Orbán Brüsszelbe ment, az első róla kiadott fotón az azeri elnökkel beszélgetett, de egyébként a feleségeik is jóban vannak.

photo_camera Fotó: Frederic Sierakowki / AFP

Főleg a baltás gyilkos elengedése után erősödtek meg a magyar-azeri kapcsolatok, és ebben talán az éppen akkoriban Magyarországra is érkező azeri dollármilliók is szerepet játszhattak, de erről biztosat nem fogunk tudni, hiszen Polt Péter legfőbb ügyész mindenkit megnyugtatott, hogy nem indul nyomozás az ügyben, a Fidesz pedig az Európai Parlamentben próbálta leszavazni az ügyet. Szijjártó szerint sumák, aki az azeri pénzt összeköti a baltás gyilkossal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.