Az eddig tudott 87 milliónál sokkal több ember adatait adhatta ki a Facebook

Kedden újabb ijesztő dolgok derültek ki a Cambridge Analytica-Facebook-botrányról, amikor Brittany Kaiser, a CA volt igazgatóját kérdezgették a brit alsóház kulturális bizottságának tagjai. Kaiser előtte írásos vallomást adott át a bizottságnak, amit itt akár el is olvashatsz.

A nő szerint csak a jéghegy csúcsa az az idáig kiderült adatlopás, miszerint az amerikai választások befolyásolására készülő CA egy Aleksandr Kogan nevű cambridge-i professzor cégétől, a Global Science Reasearch-től illegális módon 87 millió Facebook-felhasználó adatait vásárolta meg. (Kogan az általa írt Thisisyourdigitallife nevű fb-kérdőív kitöltőinek, illetve az ő összes ismerőseiknek a profiladait szippantotta le magának - ez kutatási célokra még legális volt -, majd adta el illegálisan.)

Kaiser az írta, illetve mondta el élőszóban a bizottságnak, hogy az említett esethez hasonló módon - vagyis a Facebook által engedélyezett játékos kérdőívek és egyéb appok segítségével - rengeteg más esetben is szereztek meg, majd adtak el felhasználói adatokat a Cambridge Analyticának. Sokkal több felhasználó lehet érintett, mint jelenleg sokan képzelik - hangsúlyozta a volt CA-igazgató.

A nő azt is elmondta, hogy tudomása szerint nemcsak a CA, hanem más, hozzá nem kapcsolódó cégek is rengeteg adatot vásároltak meg a feketepiacon.

Brittany Kaiser ezen felül a következőkről mesélt még a bizottságnak:

  • Alexander Nix, a CA azóta felfüggesztett vezetője szerinte olyan céges szolgáltatásokkal dicsekedett egy hirhedtté vált rejtette kamerás felvételen - például hogy titokban be tudnak szivárogni országokba, ahol befolyásolják a választásokat majd eltűnnek - amikről más céges mitingeken sohasem lehetett hallani.
  • A CA szerinte háromfajta törvénysértést is elkövetett, miközben a Brexit-kampányban segédkezett

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.