800 fontra büntették végül a nője kutyáját náci mancslendítésre betanító tréfamestert

INTERNET
2018 április 23., 12:43
comments 206

Első fokon 800 fontos büntetéssel zárult az internet egyik legismertebb és legvitatottabb humorzsákjának, a skót Mark Mechannak a pere, ami jelentéktelen eljárásból a szólásszabadság egyik nagy, XXI. századi próbakövévé vált.

A pasi kétségkívül idióta, az sem kérdés, hogy a videó ízléstelen és rengeteg embert vérig sérthet, de az is nagyon valószínű, hogy a letartóztatása igazi hőssé fogja tenni az alt right mozgalom szemében

- írtam még 2016. májusában, amikor a brit rendőrség gyűlöletbűncselekmény gyanújával letartóztatta az akkor 28 éves Mechant. A férfi arról posztolt ki ugyanis viccesnek szánt videót, hogy a nője mopszliját, akit mindenki le szokott cukizni, megtanította a létező legkevésbé cuki dologra, vagyis a náciságra. A fickó a videón hitleres videókat mutogat a kutyának, illetve azt mondogatja neki, hogy

gas the jews

vagyis hogy gázosítsa el a zsidókat, meg azt, hogy Sieg heil, amire a Buddha névre hallgató mopsz lelkes náci mancslendítéssel felel.

A per tavaly szemptemberben indult egy Glasgow melletti bíróságon. A férfi egyrészt azzal védekezett, hogy neki ilyen erős humorérzéke van, a videóval pedig csak a barátnőjét akarta heccelni. Másrészt igyekezett a szólásszabadság próbaköveként beállítani az esetét. Most, az ítélet után is azt nyilatkozta, hogy az ítélet veszélyes precedenst teremt.

A bíróság azonban nem béna, ízléstelen, de törvény által védendő aktusnak, hanem sértő, antiszemtita és rasszista megnyilvánulásnak minősítette az esetet és 800 fontra büntette a férfit.

A bíró felidézte, hogy a pár perces videóban 23-szor hangzik el a "gas the Jews" mondat vagy annak valamilyen verziója, és a sieg heil is többször.

"Szándékosan választotta a videója témájául a holokausztot. Szántszándékkal használta a "gázosítsd el a zsidókat!" parancsot az Ön által viccnek nevezett film központi motívumaként. Ezt a motívumot náci jelenetekkel és a Sieg heil paranccsal illusztrálta, úgyhogy nem is lehet kérdés, hogy milyen történelmi eseményekre célzott"

- fogalmazott a bíró.

Az ügyvédje ezzel szemben toleráns és liberális embernek nevezte a védencét, akinek 

"a jelek szerint az a problémája, hogy olyan ember, aki sokkoló humort élvezi, akár adni, akár kapni. Aki abban a tudatban élte az életét, hogy olyan joghatóság alatt él, amely megadja a polgárainak a jogot a szabad önkifejezéshez."

Az ügyvéd azon is aggódott, hogy az ítéletnek milyen következményei lehetnek olyan szókimondó humoristákra nézve, mint John Cleese, Frankie Boyle vagy Ricky Gervais.

(via atv.com)  

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.