„Wagner forogna a sírjában, ha tudná, hogy egy szakállas zsidó húz hasznot a leveléből Jeruzsálemben”

Több 444 videó?
Szeretném

A „zsidó szellemiség modern kultúrára gyakorolt roncsoló hatására” figyelmeztet Richard Wagner német zeneszerző egy 1869-ben kelt levelében, amit 42 ezer dollárért (10,7 millió forint) árvereztek el kedd este Izraelben.

Az árverésre bocsátott, kézzel írt levél 1869. április 25-én kelt, és azt a 19. század grandiózus nacionalista munkáit jegyző, antiszemita német komponista – aki később Adolf Hitler kedvenc zeneszerzője lett – Édouard Schure francia filozófushoz címezte. Wagner azt írta benne, hogy a zsidók asszimilációja a francia társadalomban megakadályozza a „zsidó szellem modern kultúrára tett roncsoló befolyásának a felismerését”. Azt is írta, hogy a franciák „nagyon keveset” tudnak a zsidókról.

1850-ben Wagner álnéven egy hírhedt antiszemita pamfletet is publikált A judaizmus a zenében címmel, amiben a zsidókat gyalázta. Ezt 1869-ben újra kiadták, ekkor már Wagner neve alatt.

Richard Wagner és Friedrich Nietzsche barátságáról korábban itt írtunk.

Meron Eren, a Kedem aukciósház alapítója és tulajdonosa azt mondta, hogy először foglalkozik Wagnerhez köthető tárggyal, és hogy:

„Wagner forogna a sírjában, ha tudná, hogy egy szakállas zsidó húz hasznot a leveléből Jeruzsálemben.”

Az aukciósház vezetője elismerte, hogy problémát jelent nekik egy antiszemita levél áruba bocsátása Izraelben, de szerinte a dokumentum érdekelheti azokat a magángyűjtőket és múzeumokat, amik a holokauszt és a zsidógyűlölet témájára összpontosítanak.

A vásárló kilétét nem fedték fel. Eren szerint a levél egy izraeli gyűjtőtől származik, aki valószínűleg egy európai árverésen vásárolta azt 10 vagy 20 évvel ezelőtt.

Bár törvény nem tiltja, Izraelban nem adják elő Richard Wagner műveit, mert a zenekarok tartanak a tiltakozástól, ami a múltban már többször is kísérte a hasonló előadásokat.

De olyanok is vannak Izraelben, akik megpróbálják megtörni a Wagnert körülvevő tabut, és népszerűsítik a zenéjét, köztük Jonathan Livni ügyvéd, az Izraeli Wagner Társaság vezetője. Szerinte az izraeliek kedvelik az olyan német termékeket, mint a Volkswagen és a Mercedes autók, Németországban készülnek az izraeli vonatok és a tengeralattjárók, de közben továbbra is bojkottálják Wagnert. (MTI)