Bulgária lehet a következő ország, ahol bevezetik az eurót

külföld
2018 április 27., 07:48
comments 158

Bulgária lesz az eurózóna huszadik országa, de nem szabad elsietni a folyamatot, ami ehhez vezet - ezt Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa mondta pénteken.

Az ország kormánya elkötelezett az euró bevezetése mellett, és a miniszterelnök szerint egy éven belül tagjai lehetnek az ERM II. árfolyam-mechanizmus rendszernek, melyben két évet kell eltölteniük, mielőtt az euró bevezetése megtörténhet.

Moscovici egy informális találkozóra érkezett pénteken Szófiába, és arról beszélt, hogy az országnak hidegvérűnek kell maradnia, és tovább dolgoznia a csatlakozási feltételek teljesítésén. Ugyanakkor szerinte kétség nem fér hozzá, hogy Bulgária lesz az eurózóna következő tagja.

Bulgária az EU legszegényebb tagállama, ezért különösen fontos, hogy a csatlakozást úgy készítsék elő, hogy az egységes pénznem bevezetése előnyt jelentsen a gazdaság számára, és ne sokkot.

A leva árfolyamát már korábban hozzákötötte az euróhoz a bolgár kormány, és jelen állás szerint gazdaságuk megfelel a formális követelményeknek is: átgondolt fiskális politikát folytatnak és az inflációt is kordában tartják a biztos szerint. Ugyanakkor éri kritika az országot a korrupció mértéke miatt, ami külföldi befektetőket is elriaszthat a bolgár gazdaságtól. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.