Már öt éve szóltunk, hogy küszöbön az új hidegháború

2018 május 3., csütörtök 16:17
55

„A hidegháború visszatért, teljesen felszívta magát. Csakhogy meg is változott közben a természete: a válságok kezelésére hivatott régi mechanizmusok már nincsenek meg benne” - ezt mondta 2018 április 13-án Antonio Guterres ENSZ-főtitkár, miután az amerikai elnök rakétákkal fenyegette meg az oroszokat a szíriai hadszíntéren. 

Mi már négy és fél évvel ezelőtt is ezt írtuk.

A Nyugat és Oroszország között éleződő feszültség jelentőségét a magyar sajtóban a 444.hu érzékeltette elsőként. Még Viktor Janukovics hatalmon volt Ukrajnában, még egyetlen lövés sem dördült el a Majdanon, még egyetlen orosz bombázó sem volt Szíriában, amikor 2013 novemberében megírtuk a Jönnek az oroszok című cikket arról, hogy Moszkva a Szovjetunió restaurálása mellett kötelezte el magát. 

Egy évvel e cikkünk után részletesen bemutattuk, hogy milyen az a birodalom, amit Moszkvából éppen feltámasztanak, és miért veszélyes ezzel kacérkodnia Magyarországnak. Erről szólt a Lesz egy unió, ami a rezsicsökkentésről fog szólni, és mi mégsem lehetünk benne című írásunk.

2014 márciusában elsőként értékeltük a magyar sajtóban háborús cselekménynek a Krím megszállását. Erről az Ez már háború című cikkünkben olvashattak, és itt már egyértelműen a hidegháborús logika visszatérését magyaráztuk: "1989-ben a kommunizmus bukásával nem múlt el a nagyhatalmi versengés. A befolyási övezetekért vívott küzdelem a nagyhatalmak között nagyon hasonló maradt. Mindegy, hogy a szovjet kommunizmus vagy az orosz államkapitalizmus van-e az egyik oldalon. A birodalmi logika független az ideológiáktól."

2015 szeptemberének végén pedig bemutattuk, hogy a menekültválság hogyan segítette Oroszországot ahhoz, hogy újra nagyhatalmi tényezőként láttassa magát. Erről szólt A menekülthullám naggyá tette Oroszországot című cikkünk.

Ötödik születésnapunk alkalmából egy hónapon át fel-felidézünk néhány multaságos/emlékezetes/emlékezetesen mulatságos pillanatot a 444 első öt évéből, és gyűjtjük a muníciót a következő ötre.

Ha szeretnéd, hogy ezt a munkát folytathassuk, támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt