A sikeres időjárás-előrejelzések hozzávalói

előadás
2018 május 07., 14:17
comments 2

A márciusi Budapest Science Meetup-on Szépszó Gabriella (OMSZ/ECMWF - Európai Középtávú Előrejelző Központ) az időjárás előrejelzésre használt modellekről és az ECMWF központ munkájáról beszélt.

Az ECMWF által készített "európai modell" évek óta a vezető globális időjárás előrejelző rendszernek számít és pontosságának köszönhetően kiemelt szerepe van a hurrikánok útvonalának előrejelzésében is.

link Forrás

Az előadó összefoglalója:

Az előadásban áttekintjük az időjárást meghatározó folyamatokat és az előrejelzésükre használt ún. modellezési módszereket. Az Európai Középtávú Előrejelző Központ (ECMWF) tevékenységén keresztül bemutatjuk, milyen fejlesztéseken dolgoznak ma ezen a szakterületen. Az ECMWF-et sokan az atlanti térségre vonatkozó sikeres hurrikán-előrejelzéseiről ismerik, annak ellenére, hogy produktumait a hazai időjárás-előrejelzésben is aktívan használják. A naponta kétszer készülő jó minőségű globális előrejelzések mellett például az ECMWF tagországai és társult tagjai (köztük Magyarország) jelentős erőforrásokat koncentrálnak ún. valószínűségi előrejelzések készítésére. Ezek segítésével az előrejelzés bizonytalansága számszerűsíthető, s valószínűségi információk felhasználásával megalapozottabban dönthetünk olyan gyakorlati kérdésekben, amelyeknél az időjárás fontos szerepet játszik.

A címlapi kép forrása: OMSZ/ECMWF

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.