Drónvideón egy hawaii lávaömlés pusztítása

természet
2018 május 14., 13:10
comments 48

A világ egyik legaktívabb vulkánja, a Kilauea május 3-án tört ki, azóta több tucat épületet elpusztított, és több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát a Nagy Szigeten. Vasárnap három újabb hasadék nyílt a vulkánon, így már 18 helyen ömlik a láva. Itt egy drónvideó arról, hogy a láva hogyan tarolta le a fákat:

link Forrás

11 napja folyamatos és egyre erőteljesebb a lávaömlés, a vulkán aktivitása erősödik. A magma lassan terjed szét, mérgező gázokat bocsát ki, a sziget nagy részét sűrű fekete füst borítja. A levegőben erős kénes szag terjeng. Az olvadt kőzetanyag megrepesztette, és használhatatlanná tette a környéken átvezető országutat, a láva egy geotermikus erőművet is fenyeget, az erőműből a gyúlékony folyékony anyagokat a hétvégén elszállították.

Vasárnap a hatóságok kötelező kiürítést rendeltek el, az erősödő és kiszámíthatatlan vulkáni tevékenység miatt. A szigeten két új menekültközpontot nyitottak a kilakoltatottaknak. Az amerikai földtani megfigyelő központ (USGS) előrejelzései szerint a tűzhányó csúcsán lévő Halemaumau kráterben várható a robbanásszerű kitörés. Az USGS szakemberei gázmaszkok viselésére szólították fel a helybélieket.

Donald Trump elnök még pénteken katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Hawaiit, azaz a Nagy Szigetet, és ezzel lehetővé tette, hogy szövetségi pénzügyi és logisztikai segítséget biztosítsanak a helyi kormányzatnak.

Vasárnap a geológiai megfigyelő szolgálat további katasztrófákra figyelmeztetett: az USA nyugati partvidékén húzódó csendes-ócáni tűzgyűrű vulkánjai is kitörhetnek. (Maga a tűzgyűrű Dél-Amerikától az Egyesült Államokon keresztül, félkör alakban, Ázsián át Új-Zélandig kanyarog, a térségben ezért gyakori a vulkánkitörés és a földrengés.) A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy Kaliforniában törhet ki tűzhányó. A geológiailag aktív nyugati parton (Washington államtól Kaliforniáig) 13 vulkán helyezkedik el. Ezek az USA legveszélyesebb tűzhányói, Washington államban, Oregonban és Kaliforniában vannak. A geológusok nem is az esetleges lávakitöréstől tartanak, hanem az ezt követő katasztrofális földrengésektől. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.