„Ez egy nagy nap Izraelnek és Jeruzsálemnek” - mondta ünnepi beszédében Netanjahu, miközben Gázában már 50 halottja van az összecsapásnak

„Ez egy nagy nap Jeruzsálemnek, és nagy nap egész Izraelnek. Egy olyan nap, amely generációkra bevésődik nemzetünk emlékezetébe”

- többek közt erről beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a jeruzsálemi amerikai nagykövetség megnyitóján, ahol természetesen köszönetet mondott Donald Trump bátor tettéért, miután decemberben Tel-Avivból a „szent városba” helyeztette át az Egyesült Államok hivatalos képviseletét. 

Netanjahu Izrael „örökös és osztatlan” fővárosának nevezte Jeruzsálemet. Donald Trump videóüzenetben köszöntötte az egybegyűlteket. Lánya, Ivanka Trump is felavatta és méltatta az új nagykövetséget, amit elítélt az ENSZ is, ami ellen világszerte tízezrek demonstráltak és amit még Oroszország is veszélyes lépésnek minősített.

Gázában eközben háborús állapotok uralkodnak. Legalább 50 palesztin meghalt és több száz megsebesült, miután súlyos összecsapásokra került sor az izraeli hadsereg és a határmenti felkelők között, akik a BBC beszámolója szerint köveket dobáltak és többen megpróbáltak átmászni a határkerítésen. 

Az izraeli katonák könnygázzal igyekeztek fékezni a tömeget, mesterlövészek pedig tüzet nyitottak a lázadókra. Több újságíró is megsérült, köztük az algériai tévé egyik riportere és az Al-Dzsazíra munkatársa is.  

A palesztin tüntetők és felkelők szerint az Egyesült Államok a nagykövetség áthelyezésével egyértelműen azt üzente, hogy izraeli fennhatóság alatt kívánják látni egész Jeruzsálemet. Washington ezt formálisan tagadja, a Fehér Ház hétfőn közleményt is kiadott, amiben az elnök azt üzeni, hogy „döntése nem jelenti azt, hogy állást foglalt volna Izrael és Palesztina között”.

Palesztin felkelők Gáza határábanFotó: Abed Rahim Khatib/Anadolu Agency
Palesztin felkelők parittyákkal, kövekkel dobálják a gázai határt 2018 május 14-énFotó: Wissam Nassar/dpa Picture-Alliance/AFP
Palesztin ápolót ápolnak egy egészségügyi sátorban a gázai határtól nem messzeFotó: Mohammed Talatene/dpa Picture-Alliance/AFP
Palesztin felkelők Gáza határábanFotó: Abed Rahim Khatib/Anadolu Agency
Palesztin felkelő Gáza határában 2018 május 14-énFotó: Abed Rahim Khatib/Anadolu Agency

(Megjegyzés: A címben korábban tévesen 500 áldozatot írtunk 50 helyett. Utóbbi a helyes szám, ahogy az a főszövegben is szerepelt. A hibáért elnézést kérünk.)

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.