„Ez egy nagy nap Izraelnek és Jeruzsálemnek” - mondta ünnepi beszédében Netanjahu, miközben Gázában már 50 halottja van az összecsapásnak

külföld
2018 május 14., 15:35
comments 676

„Ez egy nagy nap Jeruzsálemnek, és nagy nap egész Izraelnek. Egy olyan nap, amely generációkra bevésődik nemzetünk emlékezetébe”

- többek közt erről beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a jeruzsálemi amerikai nagykövetség megnyitóján, ahol természetesen köszönetet mondott Donald Trump bátor tettéért, miután decemberben Tel-Avivból a „szent városba” helyeztette át az Egyesült Államok hivatalos képviseletét. 

link Forrás

Netanjahu Izrael „örökös és osztatlan” fővárosának nevezte Jeruzsálemet. Donald Trump videóüzenetben köszöntötte az egybegyűlteket. Lánya, Ivanka Trump is felavatta és méltatta az új nagykövetséget, amit elítélt az ENSZ is, ami ellen világszerte tízezrek demonstráltak és amit még Oroszország is veszélyes lépésnek minősített.

link Forrás

Gázában eközben háborús állapotok uralkodnak. Legalább 50 palesztin meghalt és több száz megsebesült, miután súlyos összecsapásokra került sor az izraeli hadsereg és a határmenti felkelők között, akik a BBC beszámolója szerint köveket dobáltak és többen megpróbáltak átmászni a határkerítésen. 

Az izraeli katonák könnygázzal igyekeztek fékezni a tömeget, mesterlövészek pedig tüzet nyitottak a lázadókra. Több újságíró is megsérült, köztük az algériai tévé egyik riportere és az Al-Dzsazíra munkatársa is.  

A palesztin tüntetők és felkelők szerint az Egyesült Államok a nagykövetség áthelyezésével egyértelműen azt üzente, hogy izraeli fennhatóság alatt kívánják látni egész Jeruzsálemet. Washington ezt formálisan tagadja, a Fehér Ház hétfőn közleményt is kiadott, amiben az elnök azt üzeni, hogy „döntése nem jelenti azt, hogy állást foglalt volna Izrael és Palesztina között”.

photo_camera Palesztin felkelők Gáza határában Fotó: Abed Rahim Khatib/Anadolu Agency
Palesztin felkelők parittyákkal, kövekkel dobálják a gázai határt 2018 május 14-én
photo_camera Palesztin felkelők parittyákkal, kövekkel dobálják a gázai határt 2018 május 14-én Fotó: Wissam Nassar/dpa Picture-Alliance/AFP
Palesztin ápolót ápolnak egy egészségügyi sátorban a gázai határtól nem messze
photo_camera Palesztin ápolót ápolnak egy egészségügyi sátorban a gázai határtól nem messze Fotó: Mohammed Talatene/dpa Picture-Alliance/AFP
photo_camera Palesztin felkelők Gáza határában Fotó: Abed Rahim Khatib/Anadolu Agency
photo_camera Palesztin felkelő Gáza határában 2018 május 14-én Fotó: Abed Rahim Khatib/Anadolu Agency

(Megjegyzés: A címben korábban tévesen 500 áldozatot írtunk 50 helyett. Utóbbi a helyes szám, ahogy az a főszövegben is szerepelt. A hibáért elnézést kérünk.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.