Az ukrán nemzeti gárda 500 gránátvetőt kapott az USA-tól

2018 május 17., csütörtök 18:06
68

Megkapta ez első, 500 darab modern, RSRL-1 típusú kézi gránátvetőt az Egyesült Államoktól az ukrán nemzeti gárda – jelentette be Arszen Avakov ukrán belügyminiszter a Faceboook-oldalán. A belügyminisztérium állami kutatóintézete képzési programot dogozott ki a tárca hatásköre alá tartozó gárda ragjai számára a fegyver használatához – közölte.

A 40 mm kaliberű kézi páncéltörő gránátvetőrendszer gyártását 2016-ban kezdte az AirTronic vállalat – írja az UNIAN ukrán hírügynökség. Az RPG-1 rendszer 800 méterig talál pontosan célba, a hordozó élettartama 1000 kilövés. Olyan korszerű anyagokból készült, amiknek hála más gránátvetőkhöz képest könnyebb, a kezelése egyszerűbb és a hatótávolsága nagyobb.

Petro Porosenko ukrán elnök május 1-én jelentette be, hogy megérkeztek Ukrajnába az USA-ból a régóta várt Javelin típusú, a világ leghatékonyabb páncéltörőjeként számon tartott amerikai rakétarendszerek. Az amerikai védelmi minisztérium március 2-án hagyta jóvá 210 Javelin páncéltörő rakéta és 37 hozzá való indítóegység szállítását Ukrajnába.

Olekszandr Petruk, az ukrán egyesített erők sajtóközpontjának képviselője közben arról számolt be, hogy a szakadár megszállás alatt lévő Donyeck megyei Horlivka városánál az „orosz megszálló csapatok” ostromot indítottak az ukrán katonák állásai ellen, amit az utóbbiak sikeresen visszavertek. Az ukrán felderítés adatai alapján a támadók közül öten meghaltak, nyolcan megsebesültek.

Az ukrán erők reggeli közleménye szerint szerdán és éjjel is súlyos harcok folytak a Donyec-medencében, egy nap alatt 2 ukrán katona esett el és 4 sebesült meg. Az ellenséges erők összesen 66-szor nyitottak tüzet az ukrán állásokra, Luhanszk megyében Grad rakéta-sorozatvetőket is bevetettek.

Csütörtökön a Donyeck megye ukrán ellenőrzés alatti részében fekvő Szvitlodarszk egyik iskolájának udvarán csapódott be egy tüzérségi lövedék. Egy autóval épp ott elhajtó férfi a robbanásban szétrepülő repeszektől megsérült, a tanulók és a diákok közül viszont mindenki épségben megúszta a támadást – közölte Pavlo Zsebrivszkij Donyeck megyei kormányzó.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai missziója bejelentette, hogy helyettes vezetője, Alexander Hug még este a válságövezetbe utazik tájékoztatni a konfliktus kiéleződése miatt. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt