Az Országos Bírói Tanács Handó Tünde menesztésével fenyeget

jog
2018 május 17., csütörtök 16:24
243

Egyre feszültebb a viszony Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke és a hivatalát felügyelő Országos Bírói Tanács között – írta meg az Index, miután megjelent az OBT szerdai üléséről szóló összefoglaló, amiben az OBT azzal fenyegetőzik, hogy ha Handó nem tesz eleget a törvényi kötelezettségeinek, kezdeményezni fogják a megfosztását a tisztségétől.

Mint írják: „Az Országos Bírói Tanács felhívja az OBH elnökét, hogy haladéktalanul tegyen eleget az OBT irányába fennálló törvényi kötelezettségeinek, tegye meg a szükséges előterjesztéseket, érdemben válaszolja meg az OBT felhívásait, és a felügyeleti tevékenység gyakorlásához szükséges tájékoztatásokat adja meg. Amennyiben ennek nem tesz eleget, az OBT megfontolja a Bszi. 74. § szerinti eljárás kezdeményezését.”

A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény szerint ha Handó neki felróható okból több mint 90 napig elmulasztja a törvényi feladatait vagy a cselekménye, magatartása, mulasztása miatt a tisztségére méltatlanná vált, az OBT a tagok kétharmadának szavazatával indítványozhatja az Országgyűlésnél a menesztését.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a közelmúltban komoly médiavisszhangot kiváltó bírósági ügyekkel kapcsolatban sajtótájékoztatót tart hivatalában 2016. február 2-án. Fotó: Bruzák Noémi

Handó Tünde és az OBT konfliktusa januárban mérgesedett el, miután a testületbe új, vele szemben kritikus tagok érkeztek. Májusban az OBT több esetben is úgy találta, hogy Handó sorozatosan megsértette a törvényt. Handó viszont nem tartja törvényesnek az OBT határozatát, mondván, a testület egyes tagok lemondása miatt már nem működőképes. De a Kúria elnöke, Darák Péter – aki maga is az OBT tagja – épp az ellenkezőjét gondolja – írj az Index.

Handó Tünde mandátuma 2021 januárjáig szól. (Index)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt