Az Országos Bírói Tanács Handó Tünde menesztésével fenyeget

Egyre feszültebb a viszony Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke és a hivatalát felügyelő Országos Bírói Tanács között – írta meg az Index, miután megjelent az OBT szerdai üléséről szóló összefoglaló, amiben az OBT azzal fenyegetőzik, hogy ha Handó nem tesz eleget a törvényi kötelezettségeinek, kezdeményezni fogják a megfosztását a tisztségétől.

Mint írják: „Az Országos Bírói Tanács felhívja az OBH elnökét, hogy haladéktalanul tegyen eleget az OBT irányába fennálló törvényi kötelezettségeinek, tegye meg a szükséges előterjesztéseket, érdemben válaszolja meg az OBT felhívásait, és a felügyeleti tevékenység gyakorlásához szükséges tájékoztatásokat adja meg. Amennyiben ennek nem tesz eleget, az OBT megfontolja a Bszi. 74. § szerinti eljárás kezdeményezését.”

A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény szerint ha Handó neki felróható okból több mint 90 napig elmulasztja a törvényi feladatait vagy a cselekménye, magatartása, mulasztása miatt a tisztségére méltatlanná vált, az OBT a tagok kétharmadának szavazatával indítványozhatja az Országgyűlésnél a menesztését.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a közelmúltban komoly médiavisszhangot kiváltó bírósági ügyekkel kapcsolatban sajtótájékoztatót tart hivatalában 2016. február 2-án.Fotó: Bruzák Noémi

Handó Tünde és az OBT konfliktusa januárban mérgesedett el, miután a testületbe új, vele szemben kritikus tagok érkeztek. Májusban az OBT több esetben is úgy találta, hogy Handó sorozatosan megsértette a törvényt. Handó viszont nem tartja törvényesnek az OBT határozatát, mondván, a testület egyes tagok lemondása miatt már nem működőképes. De a Kúria elnöke, Darák Péter – aki maga is az OBT tagja – épp az ellenkezőjét gondolja – írj az Index.

Handó Tünde mandátuma 2021 januárjáig szól. (Index)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.