Az orosz hadseregé volt a rakéta, amellyel lelőtték a maláj utasszállítót Ukrajna felett

külföld
2018 május 24., 08:14
comments 191

2014. július 7-én Kelet-Ukrajna fölött lelőtték a Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét. A fedélzeten mindenki meghalt, a tragédiának 298 halálos áldozata volt.

Nyugaton kezdettől fogva úgy vélték, hogy az oroszoknak közük volt a gép lelövéséhez, vagy legalábbis az általuk támogatott donyecki felkelők lőtték le a gépet, tévedésből. Az orosz kormány azonban megpróbálta ráfogni a támadást az ukrán légierőre, és sosem ismerték el, hogy bármi közük is lett volna a gép lelövéséhez.

Az gép lelövése ügyében eljáró, holland hatóságok által vezetett nemzetközi nyomozócsoport négy éve vizsgálódik. A vezető nyomozójuk, Wilbert Paulissen csütörtökön sajtótájékoztatót tartott és azt mondta,

a rakéta, amellyel eltalálták az utasszállítót az orosz hadseregé volt.

Egészen pontosan az 53-ik orosz légelhárító dandár rakétája volt, amely elvileg Kurszkban állomásozik. A nyomozócsoport ezt helyszínen készített videók képeinek elemzésével állapította meg.

photo_camera Fotó: DOMINIQUE FAGET/AFP

Azt már korábban megállapították, hogy egy BUK típusú rakétáról van szó, amelyet a felkelők által ellenőrzött területről indítottak. Paulissen most azt mondta, hogy a fegyvert szállító konvoj összes járműve az orosz fegyveres erőkhöz tartozott.

A Kreml szóvivője azt nyilatkozta, "nem tudjuk elfogadni végső igazságként azt, amit mondanak". (BBC, Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.