Az orosz hadseregé volt a rakéta, amellyel lelőtték a maláj utasszállítót Ukrajna felett

2014. július 7-én Kelet-Ukrajna fölött lelőtték a Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét. A fedélzeten mindenki meghalt, a tragédiának 298 halálos áldozata volt.

Nyugaton kezdettől fogva úgy vélték, hogy az oroszoknak közük volt a gép lelövéséhez, vagy legalábbis az általuk támogatott donyecki felkelők lőtték le a gépet, tévedésből. Az orosz kormány azonban megpróbálta ráfogni a támadást az ukrán légierőre, és sosem ismerték el, hogy bármi közük is lett volna a gép lelövéséhez.

Az gép lelövése ügyében eljáró, holland hatóságok által vezetett nemzetközi nyomozócsoport négy éve vizsgálódik. A vezető nyomozójuk, Wilbert Paulissen csütörtökön sajtótájékoztatót tartott és azt mondta,

a rakéta, amellyel eltalálták az utasszállítót az orosz hadseregé volt.

Egészen pontosan az 53-ik orosz légelhárító dandár rakétája volt, amely elvileg Kurszkban állomásozik. A nyomozócsoport ezt helyszínen készített videók képeinek elemzésével állapította meg.

Fotó: DOMINIQUE FAGET/AFP

Azt már korábban megállapították, hogy egy BUK típusú rakétáról van szó, amelyet a felkelők által ellenőrzött területről indítottak. Paulissen most azt mondta, hogy a fegyvert szállító konvoj összes járműve az orosz fegyveres erőkhöz tartozott.

A Kreml szóvivője azt nyilatkozta, "nem tudjuk elfogadni végső igazságként azt, amit mondanak". (BBC, Telegraph)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.