Babcsenko elmesélte, hogy hogyan öntötte le disznóvérrel az ukrán titkosszolgálat, hogy tényleg halottnak tűnjön

külföld
2018 június 01., 16:45
comments 114

Arkagyij Babcsenko azt mondta, azért működött együtt az ukrán titkosszolgálattal a saját halálának eljátszásában, mert attól tartott, ugyanarra a sorsra jut, mint a megmérgezett orosz kettős ügynök, Szergej Szkripal.

Az ukrán hatóságok kedden közölték, hogy az orosz újságírót valaki fejbe lőtte Kijevben. Még képeket is közöltek, ahogy vérbe fagyva fekszik, majd egy nappal később egy közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az egészet csak megrendezték, mert így akarták elkapni a Babcsenkóra ráállított bérgyilkost. 

Arkagyij Babcsenko a sajtótájékoztatón
photo_camera Arkagyij Babcsenko a sajtótájékoztatón Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Az történeten miatt sokan felháborodtak, mivel egy ilyen húzás sokat ront az újságírók szavahihetőségén, és vajon elhiszik-e az emberek, ha legközelebb tényleg megölnek egy újságírót. „Ti mit csináltatok volna a helyemben, amikor oda jönnek, és azt mondják, kilövési engedélyt adtak ki rád?” -magyarázta az ukrán tévének adott interjújában Babcsenko, hogy miért ment bele a játszmába. Az mondta, az életét fontosabbnak tartotta az etikai szabályoknál.  

Elmondta, hogy amikor az ukrán titkosszolgálat emberei megkeresték azzal, hogy valaki vadászik rá, először el akarta küldeni őket a francba, hogy inkább csomagol, és elhúz az Északi-sarkra. De aztán eszébe jutott a kiugrott orosz kém, Szergej Szkripal esete, akit márciusban Nagy-Britanniában mérgeztek meg. Pedig ő is megpróbált elbújni. Babcsenko most egy védett helyen lakik, és állítása szerint biztonságban érzi magát.

A megtévesztő akcióról elmesélte, hogy egy külön sminkest küldtek neki, aki a fotók kedvéért olyanra festette, mintha már meghalt volna.

Még egy pólót is kapott, amit előtte golyókkal lyuggattak ki, majd leöntötték disznóvérrel.

Miután a kórházban halottnak nyilvánították, nézte a haláláról szóló híreket, és csodálkozott, milyen nagyszerű fickónak tartották. 

Amikor arról kérdezték, most mihez kezd, azt mondta:

Úgy tervezem, hogy rendesen kialszom magam, talán berúgok, aztán két vagy három nap múlva felébredek.”

Közben az kijevi bíróság elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki a gyanú szerint 15 ezer dollárt adott át a Babcsenko megölésére kinézett bérgyilkosnak. Az orosz vezetés tagadja a vádakat, és az egész történetet színjátéknak tartja, amivel le akarják járatni Oroszországot. Babcsenko azt mondta, az elején még szkeptikus volt, de ma már elhiszi az ukrán titkosszolgálat feltételezését, hogy tényleg meg akarták ölni. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.