Tommy Robinson szabadon engedéséért tüntettek Londonban

külföld
2018 június 10., 04:40
comments 298

Tommy Robinson, a szélsőjobboldali Angol Védelmi Liga (EDL) nevű, iszlámellenes mozgalom bebörtönzött volt vezetőjének szabadon engedéséért tüntettek Londonban szombaton.

A tüntetők eltorlaszolták a Trafalgar Square-hez közel egy utcát, illetve elfoglaltak egy emeletes turistabuszt, aminek a tetejéről brit és walesi zászlókat lobogtattak.

photo_camera Fotó: Daniel Leal-Olivas/AFP

A tömeg többek közt azt skandálta, hogy „Szabadítsák ki Tommy Robinsont!”

A jobboldali tüntetők a baloldali Manic Streat Preachers dalszövegével.
photo_camera A jobboldali tüntetők a baloldali Manic Streat Preachers dalszövegével. Fotó: Daniel Leal-Olivas/AFP

Az iszlámellenes megnyilvánulásairól ismert, korábban Nagy-Britanniából kitiltott Geert Wilders is ott volt  a tüntetésen. A holland Szabadságpárt vezetője – akivel Orbán Viktor miniszterelnök már kétszer találkozott titokban – a tömeg előtt azt mondta: „Nem hallgattathatnak el minket!”

photo_camera Fotó: Tayfun Salci/Anadolu Agency

A londoni rendőrség közölte, hogy a tüntetők üvegekkel és más tárgyakkal dobálták meg a megmozdulás biztosítására kivezényelt rendőröket, míg egy kisebb csoport megpróbált áttörni a hatóságok által felállított kordonokon.

photo_camera Fotó: Daniel Leal-Olivas/AFP

A dulakodásban öt rendőr szenvedett kisebb sérüléseket. Öt tüntetőt letartóztattak – közölte a rendőrség.

photo_camera Fotó: Daniel Leal-Olivas/AFP

A megmozdulás résztvevői azt követelték, hogy engedjék szabadon a 35 éves Tommy Robinsont, eredeti nevén Stephen Yaxley-Lennont. A futballhuligánból lett aktivista alapította a muszlimellenes EDL mozgalmat 2009-ben, ami a működésének korai éveiben nagy tüntetéseket tartott Nagy-Britanniában, és a mintájára hasonló szervezetek alakultak több európai országban.

photo_camera Fotó: Alex Cavendish/NurPhoto

Robinsont májusban ítélték börtönre a bíróság megsértésének miatt. A szélsőjobboldali aktivista bebörtönzésének előzménye, hogy a férfi 2017-ben élőben közvetített egy, nemi erőszakkal kapcsolatos ügy bírósági tárgyalását, amiért 3 hónap felfüggesztett kapott. A tárgyalás nem volt sajtónyilvános, ami bevett gyakorlat Nagy-Britanniában azzal a céllal, hogy az esküdtszéket ne befolyásolja a média.

Robinsont a múlt hónapban tartóztatták le, mert megint élőben közvetített egy, gyerekek szexuális bántalmazásáról szóló, szintén nem sajtónyilvános tárgyalást, amivel bűncselekményt követett el a felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt. Robinson bűnösnek vallotta magát a bíróság megsértésének vádjában, amiért 10 hónapot kapott, plusz a 3 hónap felfüggesztett szabadságvesztést is le kell töltenie.

Májusban többek között Tommy Robinson is beszédet mondott azon a londoni politikaikorrektség-ellenes tüntetésen, amiről a 444 is tudósított. Ez a tüntetésről készített videónk:

link Forrás

(via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.