A Brexit ellen tüntettek Londonban

2018 június 23., szombat 13:27
205

Több ezren vonultak fel szombaton London belvárosában, hogy egy új népszavazás megrendezését követeljék a brit kormánytól a Brexitről. Két évvel ezelőtt tartottak népszavazást arról, hogy Nagy-Britannia kilépjen-e az Európai Unióból, akkor 52 százalék a kilépés mellett szavazott. A tárgyalások az EU-val 2017 júniusában kezdődtek el. 

A Brexit-ellenző képviselőknek azt már sikerült kikényszeríteniük Theresa May brit miniszterelnöktől, hogy a végleges kilépésről a parlament érdemben szavazhasson.

Fotó: NIKLAS HALLE'N/AFP

Boris Johnson külügyminiszter, a Brexit nagy támogatója nemrég cikket írt a Sun-ba, amelyben a Brexitet védte. Szerinte az emberek a két évvel ezelőtti népszavazáson az „EU rendeleteinek és szabályainak szorításából való kitörés szabadsága” mellett szavaztak, és ennek a döntésnek bármiféle enyhítése, például az európai egységes piacon és a vámunióban maradás igen kedvezőtlen lenne. 

A tüntetést szervező Nép Hangja mozgalom szóvivője a tüntetésen arról beszélt, hogy a népszavazás óta elkelt két évben a parlament misztikus manőverezéssel kiegészítésekkel toldotta meg a kilépésről szóló döntést, ezért itt az idő, hogy a döntés a Parlamentből újra a brit nép kezébe kerüljön.

Egy eheti közvélemény-kutatás válaszadóinak 48 százaléka szeretné, 25 százaléka nem szeretne újabb Brexit-népszavazást. Soros György, a milliárdos filantróp is kampányolni kezdett a Brexit ellen. 

Fotó: NIKLAS HALLE'N/AFP

(Reuters, Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt