Himmler lánya a hatvanas években a nyugat-német hírszerzésnek dolgozott

külföld
2018 június 30., 04:25
comments 137

A német szövetségi hírszerző hivatal (BND) pénteken elismerte, hogy a hatvanas években foglalkoztatták Heinrich Himmler lányát. Annak ellenére, hogy a nő sosem határolódott el apja cselekedeteitől és aktív szereplője maradt a szélsőjobboldali mozgalomnak. 

A BND azután ismerte el, hogy Gudrun Burwitz náluk dolgozott, hogy a Bild erről írt. Az egyik legbefolyásosabb náci vezető lánya májusban, 88 évesen halt meg Münchenben. 

A BND történeti osztályának vezetője, Bodo Hechelhammer arról beszélt, hogy Burwitz 1963-tól kezdve, pár éven át állt a hírszerzés szolgálatában, álnév alatt dolgozva. A távozása pedig összefüggött azzal az időszakkal, amikor megváltozott az ügynökség hozzáállása ahhoz a kérdéshez, hogy a nemzetszocializmussal együttműködő személyeket szabad-e foglalkoztatni. 

A német hírszerzést sok kritika érte az elmúlt években, mivel a második világháború után a jelek szerint nem sokat tettek azért, hogy kiszűrjék az egykori nácikat. Történészek szerint az NSZK hírszerzésébe beépült egykori nácik és szimpatizánsok kihasználhatták a helyzetet arra, hogy társaikat védjék. Az elmúlt években számos minisztériumnál készültek hasonló kutatások, rendre azzal az eredménnyel, hogy sokkal több náci dolgozott a nyugat-német kormányok környékén, mint azt eddig gondolták. 

Burwitz foglalkoztatása idején a BND-t egy egykori náci katonai hírszerző parancsnok, Reinhard Gehlen vezette, aki egészen 1968-ig állt a nyugat-német hírszerzés élén. 

A BND amúgy közismertem sosem kommentálja egykori vagy jelenlegi munkavállalóikkal kapcsolatos híreszteléseket, de most Hechelhammer kivételt tett, mivel Burwitz már nem él. A bejelentés összefüggésbe van azzal, hogy az ügynökség szeretné kritikusan feldolgozni a saját múltját is. Ez pedig szoros összefüggésben van azzal az üggyel, amely az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb botránya volt Németországban: egy neonáci csoport 2000 és 2007 között tíz embert gyilkolt meg, és a nyomozás szerint lehetett titkosszolgálati kapcsolatuk is. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.